Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ), dersi başarı ile tamamlayan öğrencilerin kendilerinden sahip olmaları beklenen bilgi, beceri ve yetkinlikleri ifade eder. Bu bağlamda, bu ders için tanımlanmış olan Ders Öğrenme Çıktıları aşağıda verilmektedir.
|
|
Bilgi
(Kuramsal ve/veya olgusal bilgi olarak tanımlanmıştır.)
|
1) Ameliyat odasında bulunması gereken ekipmanları tanımlar.
|
2) Ameliyat salonunun ameliyata hazırlık çalışmalarını özetler .
|
3) Cerrahi setlerin özelliklerini, özel malzemeleri ve özel setleri açıklar.
|
4) Cerrahi enstrümanları sınıflandırır ve örneklendirir.
|
Beceriler
(Bilişsel ve/veya uygulama becerileri olarak tanımlanmıştır.)
|
Yetkinlikler
("Bağımsız Çalışabilme", "Sorumluluk Alabilme", "Öğrenme", "İletişim ve Sosyal" ve "Alana Özgü" yetkinlikler olarak tanımlanmıştır.)
|
1) Cerrahi masa hazırlığına yardım etmeyi öğrenir
|
2) Hastanın ameliyata hazırlanma prosedürünü açıklar.
|
3) Yapılacak cerrahi işleme uygun olarak, hastaya verilecek pozisyonun önemini açıklar.
|
Hafta |
Konu |
Materyal Paylaşımı * |
|
Ön Hazırlık |
Pekiştirme |
1) |
Ameliyathanelerin Tarihçesi ve Ameliyathanenin hastane içindeki yeri fiziki yapısı |
PPT,PDF
|
SORU -CEVAP |
2) |
Ekip Çalışması, Etkili İletişim ve Ameliyathanede Hasta Güvenliği |
PDF,PPT
|
|
3) |
Enfeksiyonun Önlenmesi ve Kontrolü, Steril Gömlek Giyme-Cilt Temizliği-Cerrahi Örtülerin Örtülmesi |
PPT,PDF
|
|
4) |
Pozisyon Verme |
PPT,PDF
|
|
5) |
Cerrahi aletlerin sınıflandırılması |
Sunum
|
|
6) |
Cerrahi alet masasının hazırlanması ve dikiş materyalleri |
Sunum
|
|
7) |
Drenler, pansumanlar, yara iyileşmesi |
SUNUM
|
|
8) |
Ara Sınav |
|
|
9) |
Solunum sistemi uygulamaları |
Sunum
|
|
10) |
Üriner sistem uygulamaları |
PPT,PDF
|
|
11) |
Sindirim sistemi uygulamaları |
Sunum
|
|
12) |
Ameliyathane Temizliği ve Dezenfeksiyonu ve Atık Yönetimi |
PPT
|
|
13) |
Doku örnekleri ile ilgili yapılacak iş ve işlemler |
Sunum
|
|
14) |
Özel Cerrahi Uygulamalar |
Sunum
|
|
15) |
GENEL TEKRAR |
PPT
|
|
16) |
FİNAL |
|
|
Ders Notları / Kitaplar: |
Ameliyathane Hemşireliği, Meryem Yavuz van Giersbergen, Şenay Kaymakçı, Türk Cerrahi ve Ameliyathane Hemşireleri Derneği Yayını, 2015.
Ameliyathane Hizmetleri Tekniker ve Hemşire El Kitabı, Coşkun İkizler, Tevfik Kaplan, Mehmet Lüleci, Pelikan Yayınları, 2017.
Ameliyathanede Yönetim Organizasyon ve Cerrahi Uygulamalar, Hatice Uçak, Kongre Yayınları, 2018.
Cerrahi Hemşireliği I, Güler Aksoy, Nevin Kanan, Neriman Akyolcu, Nobel Tıp Kitap Evi, 2017.
Cerrahi Hemşireliği II, Güler Aksoy, Nevin Kanan, Neriman Akyolcu, Nobel Tıp Kitap Evi, 2017.
|
Diğer Kaynaklar: |
Cerrahi Hemşireliği Uygulama Rehberi, Neriman Akyolcu, Güler Aksoy, Nevin Kanan, İstanbul Tıp Kitap Evi, 2017.
|
(KPÖÇ: Kilit Program Öğrenme Çıktılarını; APÖÇ: KPÖÇ ile ilişkilendirilmiş Alt Öğrenme Çıktılarını tanımlar. )
|
Program Öğrenme Çıktıları |
Katkı Oranı (1-5) |
1) |
Ameliyathane hizmetlerine dair temel, kuramsal ve uygulamalı bilgileri açıklar |
|
|
1.1 Ameliyathane odasını tanır. |
|
|
1.2 Cerrahi ekipmanları bilir. |
|
|
1.3 Ameliyata özgü hastaya pozisyon verir. |
|
|
1.4 Ameliyathanede kullanılan cihazları tanır. |
|
|
1.5 Bir sonraki ameliyat için ameliyathanenin hazırlanması aşamalarını bilir. |
|
|
1.6 Hasta haklarını ve meslek etiğini bilir. |
|
|
1.7 İş Sağlığı ve Güvenliği, Çevre Koruma, Afet ve Acil Durum hakkında bilgi sahibidir. |
|
|
|
|
2) |
Ameliyathane ortamında sterilizasyonun korunması ve sürdürülmesini sağlar. |
|
|
2.1 Steril olarak cerrahi önlük, eldiven gibi kıyafetleri giyer. |
|
|
2.2 Cerrahi aseptik teknikleri bilir. |
|
|
2.3 Steril bohça açma tekniklerini bilir. |
|
|
2.4 Ameliyat sonrası cerrahi aletlerin sterilizasyonunu sağlar. |
|
3) |
Hasta güvenliğinin önemini kavrar. |
|
|
3.1 Ameliyat sırasında güvenliği için gerekli önlemleri alır. |
|
|
3.2 Ameliyat malzemelerinin sayılma tekniklerini bilir. |
|
|
3.3 Hastaya pozisyon verilirken gerekli önemleri alır. |
|
|
|
|
4) |
Bir yarı yıl boyunca iş hayatının içinde bulunarak öğrendiği teorik bilgilerini uygular. |
|
|
4.1 İş hayatındaki tüm süreçleri deneyimler. |
|
|
4.2 Alanında faaliyet gösteren bir işletmede eğitim alanı ile ilgili faaliyetlerde yer alır. |
|
|
4.3 Teorik bilgiler ile uygulamayı karşılaştırır. |
|
|
4.4 Alanında edindiği bilgi ve tecrübeleri derler. |
|
5) |
İş dünyasının ve toplumun beklentileri doğrultusunda gelişen ve üniversitemizin kurumsal çıktıları olarak tanımlamış olduğu yetkinlikleri temel düzeyde kazanır. |
|
|
5.1 Problemleri analiz edebilme ve çözebilme yetkinliği kazanır. |
|
|
5.2 Etik ve sosyal sorumluluk bilincine sahiptir. |
|
|
5.3 Alanı ile ilgili iş ve işlemlerde ekip üyesi olarak sorumluluk alır. |
|
|
5.4 Yazılı, sözlü iletişim ve etkileşimin farkındadır. |
|
|
5.5 İleri teknolojileri ve dijital dönüşüm ile ilgili gelişmeleri takip eder. |
|
|
5.6 Yaşamboyu öğrenme bilinci kazanır. |
|
|
5.7 Yurttaşlık yeterliliği konusunda bilinç sahibidir. |
|
|
5.8 Alanıyla ilgili gelişmeleri girişimci anlayışla değerlendirir. |
|
|
5.9 Avrupa Dil Portfolyosunun en az A2 düzeyinde tanımlanan Yabancı Dilde (İngilizce) iletişim kurma yetkinliği kazanır. (Öğretim dili İngilizce olan programlar için B1 düzeyinde). |
|
|
|
|