Dersin Amacı: |
Öğrenciye ders kapsamındaki konuları verimli bir şekilde öğreterek gerekli ve yeterli biyokimya temeli sağlamak, meslek derslerindeki biyokimya konularını daha iyi anlamasını ve öğrendiği bilgileri mesleğinde kullanmasını sağlamak |
Dersin İçeriği: |
Biyokimyaya giriş, Amino asitlerin yapısı ve sınıflandırılması, Proteinlerin fonksiyonu, yapısı, sindirimi ve emilimi, Proteinlerin fonksiyonu, yapısı, sindirimi ve emilimi, Karbonhidratlar, Lipitler, Enzimler, enzim inhibasyonu, Vitaminler, Nükleik asitler, Makromoleküllerin sindirimi, Metabolizmaya giriş, Protein ve aminoasit metabolizması, Karbonhidrat metabolizması, Lipit metabolizması, Biyokimyasal termodinamik ve biyolojik oksidasyonlar |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ), dersi başarı ile tamamlayan öğrencilerin kendilerinden sahip olmaları beklenen bilgi, beceri ve yetkinlikleri ifade eder. Bu bağlamda, bu ders için tanımlanmış olan Ders Öğrenme Çıktıları aşağıda verilmektedir.
|
|
Bilgi
(Kuramsal ve/veya olgusal bilgi olarak tanımlanmıştır.)
|
1) Biyokimyada temel kavramları tanımlar
|
2) Biyokimya ile yaşam bilimleri arasında bağlantıyı kurabilir
|
3) Glikoliz, krebs, oksidatif fosforilasyon ve toplam ATP kazanımı, glikojenoliz ,glikoneogenezi tanımlar
|
4) Canlı organizmalarda kimyasal dönüşüm: metabolizmayı özetler
|
5) Yağlar ve yağ asidi oksidasyonu,üre döngüsünü tanımlar
|
6) Protein yapısı ve fonksiyonlarını tanımlar
|
Beceriler
(Bilişsel ve/veya uygulama becerileri olarak tanımlanmıştır.)
|
1) Öğrenciler biyomoleküllerin metabolizması ile ilgili ayrıntılı bilgi sahibi olur.
|
Yetkinlikler
("Bağımsız Çalışabilme", "Sorumluluk Alabilme", "Öğrenme", "İletişim ve Sosyal" ve "Alana Özgü" yetkinlikler olarak tanımlanmıştır.)
|
1) Öğrenci tanı ve tedavi sistemleri geliştirebilmesine imkan veren karmaşık biyokimyasal reaksiyonları öğrenir.
|
(KPÖÇ: Kilit Program Öğrenme Çıktılarını; APÖÇ: KPÖÇ ile ilişkilendirilmiş Alt Öğrenme Çıktılarını tanımlar. )
|
Program Öğrenme Çıktıları |
Katkı Oranı (1-5) |
1) |
Ameliyathane hizmetlerine dair temel, kuramsal ve uygulamalı bilgileri açıklar |
1 |
|
1.1 Ameliyathane odasını tanır. |
|
|
1.2 Cerrahi ekipmanları bilir. |
|
|
1.3 Ameliyata özgü hastaya pozisyon verir. |
1 |
|
1.4 Ameliyathanede kullanılan cihazları tanır. |
|
|
1.5 Bir sonraki ameliyat için ameliyathanenin hazırlanması aşamalarını bilir. |
|
|
1.6 Hasta haklarını ve meslek etiğini bilir. |
|
|
1.7 İş Sağlığı ve Güvenliği, Çevre Koruma, Afet ve Acil Durum hakkında bilgi sahibidir. |
|
|
|
|
2) |
Ameliyathane ortamında sterilizasyonun korunması ve sürdürülmesini sağlar. |
4 |
|
2.1 Steril olarak cerrahi önlük, eldiven gibi kıyafetleri giyer. |
4 |
|
2.2 Cerrahi aseptik teknikleri bilir. |
4 |
|
2.3 Steril bohça açma tekniklerini bilir. |
|
|
2.4 Ameliyat sonrası cerrahi aletlerin sterilizasyonunu sağlar. |
|
3) |
Hasta güvenliğinin önemini kavrar. |
|
|
3.1 Ameliyat sırasında güvenliği için gerekli önlemleri alır. |
|
|
3.2 Ameliyat malzemelerinin sayılma tekniklerini bilir. |
|
|
3.3 Hastaya pozisyon verilirken gerekli önemleri alır. |
|
|
|
|
4) |
Bir yarı yıl boyunca iş hayatının içinde bulunarak öğrendiği teorik bilgilerini uygular. |
3 |
|
4.1 İş hayatındaki tüm süreçleri deneyimler. |
3 |
|
4.2 Alanında faaliyet gösteren bir işletmede eğitim alanı ile ilgili faaliyetlerde yer alır. |
3 |
|
4.3 Teorik bilgiler ile uygulamayı karşılaştırır. |
3 |
|
4.4 Alanında edindiği bilgi ve tecrübeleri derler. |
3 |
5) |
İş dünyasının ve toplumun beklentileri doğrultusunda gelişen ve üniversitemizin kurumsal çıktıları olarak tanımlamış olduğu yetkinlikleri temel düzeyde kazanır. |
|
|
5.1 Problemleri analiz edebilme ve çözebilme yetkinliği kazanır. |
|
|
5.2 Etik ve sosyal sorumluluk bilincine sahiptir. |
|
|
5.3 Alanı ile ilgili iş ve işlemlerde ekip üyesi olarak sorumluluk alır. |
|
|
5.4 Yazılı, sözlü iletişim ve etkileşimin farkındadır. |
|
|
5.5 İleri teknolojileri ve dijital dönüşüm ile ilgili gelişmeleri takip eder. |
|
|
5.6 Yaşamboyu öğrenme bilinci kazanır. |
|
|
5.7 Yurttaşlık yeterliliği konusunda bilinç sahibidir. |
|
|
5.8 Alanıyla ilgili gelişmeleri girişimci anlayışla değerlendirir. |
|
|
5.9 Avrupa Dil Portfolyosunun en az A2 düzeyinde tanımlanan Yabancı Dilde (İngilizce) iletişim kurma yetkinliği kazanır. (Öğretim dili İngilizce olan programlar için B1 düzeyinde). |
|
|
|
|
ÖĞRENME VE ÖĞRETME ETKİNLİKLERİ İŞ YÜKÜ |
Öğrenme ve Öğretme Etkinlikleri |
Etkinlik Sayısı/Yarıyıl |
Süresi (saat) |
Toplam İş Yükü |
Ders |
14 |
3 |
42 |
Laboratuvar |
0 |
0 |
0 |
Uygulama |
0 |
0 |
0 |
Derse Özgü Staj |
0 |
0 |
0 |
Arazi Çalışması |
0 |
0 |
0 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması |
0 |
0 |
0 |
Sunum / Seminer |
0 |
0 |
0 |
Proje |
0 |
0 |
0 |
Ödevler |
1 |
5 |
5 |
Öğrenme ve Öğretme Etkinlikleri Toplam İş Yükü |
- |
- |
47 |
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME ETKİNLİKLERİ İŞ YÜKÜ |
Ölçme ve Değerlendirme Etkinlikleri |
Etkinlik Sayısı/Yarıyıl |
Süresi (saat) |
Toplam İş Yükü |
Kısa Sınav |
2 |
10 |
20 |
Ara Sınavlar |
1 |
14 |
14 |
Yarıyıl Sonu Sınavı |
1 |
16 |
16 |
Ölçme ve Değerlendirme Etkinlikleri Toplam İş Yükü |
- |
- |
50 |
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Öğrenme ve Öğretme + Ölçme ve Değerlendirme Etkinlikleri) |
97 |
DERSİN AKTS KREDİSİ (Toplam İş Yükü/25.5 Saat) |
4 |