Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ), dersi başarı ile tamamlayan öğrencilerin kendilerinden sahip olmaları beklenen bilgi, beceri ve yetkinlikleri ifade eder. Bu bağlamda, bu ders için tanımlanmış olan Ders Öğrenme Çıktıları aşağıda verilmektedir.
|
|
Bilgi
(Kuramsal ve/veya olgusal bilgi olarak tanımlanmıştır.)
|
1) Tasarım ilke ve prensiplerini tanıma.
|
2) Temel sanat eğitimine yönelik estetik anlamda eğitici doku, form, ton, ritim kavramlarını tanıma.
|
3) Sanat ve estetiğe dair temel bilgileri edinme.
|
4) Malzeme bilgisi ve malzemelerin türüne göre çeşitlilik gösteren kullanım alanlarını tanıma.
|
Beceriler
(Bilişsel ve/veya uygulama becerileri olarak tanımlanmıştır.)
|
1) Sanat akımlarından ilham alan çalışmalar yaparak kendi özgün bakış açısını geliştirme.
|
2) Temel tasarım ilkelerinde disiplinlerarası etkileşimlerden yararlanarak fikir üretmek, proje geliştirerek kendi yaklaşımını uyarlamak.
|
3) Yenilikçi ve özgün bir bakış açısı edinme ve bunu yemek sunumuna yansıtma becerisi.
|
Yetkinlikler
("Bağımsız Çalışabilme", "Sorumluluk Alabilme", "Öğrenme", "İletişim ve Sosyal" ve "Alana Özgü" yetkinlikler olarak tanımlanmıştır.)
|
Hafta |
Konu |
Materyal Paylaşımı * |
|
Ön Hazırlık |
Pekiştirme |
1) |
Tasarım nedir? Tasarıma dair temel teorik bilginin yanı sıra kâğıt ve form üzerinde yaratıcı çizgi ve noktalardan oluşan çalışmalar yapmak. |
|
|
2) |
Temel tasarım ilkeleri nelerdir? Kağıt üzerine yapılmış çalışmaları, elle şekillendirilmiş tabak formları üzerinde uygulama denemeleri yapmak. |
|
|
3) |
Işık-gölge, Açık-Koyu dengesinin anlatımı; kağıt üzerinde kara kalem ve renkli kalemlerle uygulamalar yapmak. |
|
|
4) |
Doku kavramını tanıtmak. Doku çeşitleri ve etkileri üzerine değerlendirme yapmak. Farklı dokular kompozisyon çalışmaları yapmak. |
|
|
5) |
Berger’in Görme Biçimleri üzerine bir sunum. Öğrencilerin seçtiği üç doğal obje üzerinden kağıt üzerine doku ve soyutlama çalışmaları yapmak. Ödev konusu belirlenecek. |
|
|
6) |
Ödev sunumu yapılacak. Nokta, çizgi, doku kavramlarının ton, leke ve ışık-gölge etkisiyle birleştirerek tabak formu üzerinde kompozisyonlar yapmak. |
|
|
7) |
Renk bilgisi: Renk çemberi, ana-Ara renkler, kontrast ve nötr renkleri tanımak. Renklerin insan üzerindeki etkisini incelemek. Kağıt üzerine renk çalışmaları yapmak. |
|
|
8) |
Vize haftası: Proje sunumu |
|
|
9) |
Vize projelerinin değerlendirilmesi ve geri bildirim |
|
|
10) |
Seçilen üç farklı sanat akımının incelenmesi ve sunum. |
|
|
11) |
İncelenen üç sanat akımından biri seçilerek, öğrencilerin bu sanat akımını grup çalışması halinde kağıt üzerinde eskiz çalışmaları yaparak yorumlamak. |
|
|
12) |
Sanat akımı yorumlamasının seçilen eskizinin kağıtta uygulamasını yapmak. |
|
|
13) |
Malzeme seçimi üzerine değerlendirme; seramik, cam, ahşap, taş gibi malzemelerin farkı, kullanım alanları ve etkilerini incelemek. |
|
|
14) |
Formların kompozisyon üzerindeki etkileri üzerine değerlendirme; kadraj içine çizgi, nokta, doku, form ve renklerle kompozisyon yapmak, proje üretmek. |
|
|
|
Program Öğrenme Çıktıları |
Katkı Oranı (1-5) |
1) |
Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları ve temel ilkeleri kavrayabilme |
|
2) |
Konaklama ve ağırlama endüstrisinin alanındaki kavramları ve kuralları bilebilme ve gereğini yerine getirebilme |
|
3) |
Ulusal ve uluslararası gıda güvenliği, hijyen, sanitasyon kuralları ile bu alanlardaki mevzuat ve standartları öğrenerek uygulayabilme |
|
4) |
İşletme, pazarlama ve iktisat alanlarındaki temel kavramları öğrenebilme ve bu kavramları alanında kullanma becerisi geliştirirebilme. |
|
5) |
Yiyecek-içecekleri tedarik etme, depolama, hazırlama, pişirme ve sunma yöntemlerini teorik ve uygulamalı olarak bilebilme ve uygulayabilime |
2 |
6) |
Menü yönetimi, menü planlaması, yiyecek-içecek maliyeti, fiyatlandırma gibi konularda bilgi sahibi olur ve alanında uygulayabilme |
|
7) |
Gastronomi alanındaki teknikleri ve güncel gelişmeleri öğrebilme ve araştırma yapma becerisi kazanabilme. |
|
8) |
Alanıyla ilgili teknolojik gelişmelerden kazanım sağlayabilme ve Teknolojiyi ve teknolojik gelişmeleri alanında uygulayabilme. |
|
9) |
Problemleri analiz edebilme, çözebilme ve çatışmaları yönetebilme yetkinliği kazabilme |
1 |
10) |
Sorumluluk aldığı çalışmalarda var olan normları ve standartları eleştirel bakış açısıyla değerlendirebilme |
4 |
11) |
Grupla beraber çalışmayı öğrenir, yazılı ve sözlü olarak etkileşim kurma ve sunum becerilerini geliştirebilme. |
4 |
12) |
Yiyecek içecek işletmeciliği, gastronomi ve mutfak sanatları alanına katkı sağlayacak proje geliştirme becerisi kazanabilme. |
|
ÖĞRENME VE ÖĞRETME ETKİNLİKLERİ İŞ YÜKÜ |
Öğrenme ve Öğretme Etkinlikleri |
Etkinlik Sayısı/Yarıyıl |
Süresi (saat) |
Toplam İş Yükü |
Ders |
14 |
2 |
28 |
Laboratuvar |
0 |
0 |
0 |
Uygulama |
4 |
2 |
8 |
Derse Özgü Staj |
0 |
0 |
0 |
Arazi Çalışması |
0 |
0 |
0 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması |
14 |
1 |
14 |
Sunum / Seminer |
1 |
8 |
8 |
Proje |
0 |
0 |
0 |
Ödevler |
1 |
8 |
8 |
Öğrenme ve Öğretme Etkinlikleri Toplam İş Yükü |
- |
- |
66 |
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME ETKİNLİKLERİ İŞ YÜKÜ |
Ölçme ve Değerlendirme Etkinlikleri |
Etkinlik Sayısı/Yarıyıl |
Süresi (saat) |
Toplam İş Yükü |
Kısa Sınav |
0 |
0 |
0 |
Ara Sınavlar |
1 |
8 |
8 |
Yarıyıl Sonu Sınavı |
1 |
16 |
16 |
Ölçme ve Değerlendirme Etkinlikleri Toplam İş Yükü |
- |
- |
24 |
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Öğrenme ve Öğretme + Ölçme ve Değerlendirme Etkinlikleri) |
90 |
DERSİN AKTS KREDİSİ (Toplam İş Yükü/25.5 Saat) |
4 |