ANASAYFAKURUMSAL BİLGİLEREĞİTİM VE ÖĞRETİM PROGRAMLARI Havacılık Yönetimi (İngilizce)SERTİFİKA PROGRAMLARIÖĞRENCİLER İÇİN FAYDALI BİLGİLER, KAYNAKLAR VE SERVİSLERFAYDALI LİNKLER VE DÖKÜMANLARİLAVE VE DESTEKLEYİCİ BİLGİLER

HAVACILIK YÖNETİMİ (İNGİLİZCE) LİSANS PROGRAMI

Kazanılan Yeterlilik
Program Süresi (Yıl)
Toplam AKTS Kredisi
Öğretim Şekli
Yeterliliğin Düzeyi ve Öğrenme Alanı


Lisans Derecesi


4


240


Örgün
  • TYÇ Yeterlilik Türü: Lisans
  • TYÇ, TYYÇ, EQF-LLL, ISCED (2011): 6. Düzey
  • QF-EHEA: 1. Düzey
  • Yönelim: Akademik
  • Sınıflandırma (ISCED 2013):104 Temel Öğrenme Alanı:34,84
  • Kategori: Ana Yeterlilik

GENEL BİLGİ

Uluslararası pazarın büyümesi ve piyasaların serbestleşmesiyle, geniş coğrafyalarda faaliyet gösterilmesi havayolu taşımacılığının önemini giderek arttırmaktadır. Havacılık sektörü, küresel çaptaki teknolojik gelişmelerle birlikte artan kapasite ve buna bağlı olarak artan yolcu sayısı bakımından gelişmekte olan bir sektördür. Sivil havacılıkta yapılan düzenlemelerle birlikte 2003-2018 yılları arasında Dünya havacılık sektöründe yıllık ortalama %5 civarında büyüme gerçekleşirken Türkiye’de bu oranın %15 civarında olduğu görülmektedir. Ülkemizde havacılık sektöründeki istihdam 2003 yılında 65 bin civarında iken, 2018 yıl sonu itibarıyla 196 bini geçmiştir. Son on iki yıl içerisinde sektörün toplam cirosu 12 kat artış ile 2,2 milyar dolardan 25 milyar dolara ulaşmıştır.

Türkiye’de son yıllarda havacılık sektöründe yolcu, kargo ve uçuş trafiği açısından önemli gelişmeler kaydedildiği görülmüştür. Uçak trafiğine bakacak olursak, 2003 yılında 374 bin olan iç ve dış hat uçuş sayısının 2017 yılında 1.500.000 olduğunu görmekteyiz. Buna bağlı olarak 2003 yılında 34 milyon olan yolcu sayısı, 2017 yılında 193 milyonu geçmiştir. Sadece İstanbul’a hava yolu ile gelip giden yolcu sayısı 2017 yılında 102 milyondur. Benzer şekilde Türkiye’den hava yolu ile taşınan kargo miktarı da 2017 yılında 1.256.224 tona ulaşmıştır.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün 2023 hedeflerinde; şu anda 515 olan Türkiye’deki yolcu uçağı sayısının en az 750 ye yükselmesi, 200 milyon olan yolcu sayısının 350 milyona ulaşması, yeni havaalanlarının açılması, yurtiçi ve yurtdışında ulaşılacak noktaların artırılması, Türkiye’nin bölgesinde uçaklar için bakım merkezi olması ve kendi uçaklarımızı yapmak da var.

Bu kapsamda şu anda Türkiye’de sivil hava trafiğine açık olan 56 Havaalanı yanında, 150 milyon yıllık yolcu kapasitesi ile dünyanın en büyük havalimanlarından biri olacak İstanbul Havalimanının ilk ünitesi 2018 yılında hizmete girmiştir. Bu havalimanının havacılık sektöründe en az 100.000 kişilik yeni istihdam yaratacağı tahmin edilmektedir. Bunun yanında Türkiye’yi dünyanın önemli uçak bakım merkezi haline getiren, üç kıtaya hizmet verecek, aynı anda 11 uçağa bakım yapılmasını sağlayan Havacılık Onarım ve Modifikasyon Merkezi (HABOM) Sabiha Gökçen Havalimanında açılmıştır.

THY şu anda dünyada en fazla ülkeye ve uçuş noktasına (124 ülke ve 318 uçuş noktasına) uçan bir havayolu konumuna gelmiştir ve diğer havayollarımızda onlarca ülkede 100’ ü aşan noktaya ulaşmaktadırlar.

Havayollarının bu gelişmesine paralel olarak Türkiye’deki havaalanlarının terminal binalarının yenilenmesine paralel, TAV şirketi Terminal yapımında ve havaalanı işletiminde bir dünya markası olmuştur ve şu anda 17 ülkede 76 farklı havaalanında, ÇELEBİ, HAVAŞ gibi yer hizmeti kuruluşları beş ülkede 38 havaalanında, DO&CO gibi uçaklara yiyecek sağlayan catering firmaları pek çok ülkede hizmetlerini yaygınlaştırmaktadır.

Görüldüğü gibi havacılık sektörü hem ülke içinde hızla gelişmekte hem de havacılık sektöründe yer alan firmalar uluslararası bir yapıya kavuşarak dünyanın pek çok önemli noktasında faaliyetlerini sürdürmektedirler. Bu hızlı gelişmelere ayak uydurabilmek için özel havayolu işletmelerinin sayıları, filo kapasiteleri ve altyapı imkanlarının artırılması gerekmektedir. Sektörde karşılaşılan her türlü sorunun üstesinden gelebilmek için de faaliyetlerin her kademesinde kalifiye personel teminine ihtiyaç duyulmaktadır.

Beykoz Üniversitesi Havacılık Yönetimi lisans programı, sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli çalışanları sektöre kazandırmak, havacılık yönetimi alanına bilimsel ve akademik katkıyı sağlamanın yanı sıra bu alanda yer almak isteyen gençlere nitelikli eğitim içeriği ve ortamını sağlamak amacını taşımaktadır.
Program hakkında daha fazla bilgi almak için lütfen tıklayınız.
https://www.beykoz.edu.tr/icerik/673-sivil-havacilik-yuksekokulu


Program hakkında daha fazla bilgi için lütfen tıklayınız.