ANASAYFAKURUMSAL BİLGİLEREĞİTİM VE ÖĞRETİM PROGRAMLARI Deniz ve Liman İşletmeciliğiSERTİFİKA PROGRAMLARIÖĞRENCİLER İÇİN FAYDALI BİLGİLER, KAYNAKLAR VE SERVİSLERFAYDALI LİNKLER VE DÖKÜMANLARİLAVE VE DESTEKLEYİCİ BİLGİLER

DENİZ VE LİMAN İŞLETMECİLİĞİ ÖNLİSANS PROGRAMI

Kazanılan Yeterlilik
Program Süresi (Yıl)
Toplam AKTS Kredisi
Öğretim Şekli
Yeterliliğin Düzeyi ve Öğrenme Alanı


Önlisans Derecesi


2


120


Örgün
  • TYÇ Yeterlilik Türü: Önlisans
  • TYÇ, TYYÇ, EQF-LLL, ISCED (2011): 5. Düzey
  • QF-EHEA: Kısa Düzey
  • Yönelim: Önlisans (Mesleki)
  • Sınıflandırma (ISCED 2013): Temel Öğrenme Alanı:84
  • Kategori: Ana Yeterlilik

GENEL BİLGİ

Denizyolu taşımacılığı, tarihi milattan önce 3200’lere dayanan dünyanın en eski taşımacılık şeklidir ve günümüzde 13,55 milyar tona ulaşan dünya taşımacılık hacminin %84’ü denizyolu taşımacılığı ile gerçekleştirilmektedir. Ülkemizde de Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı verilerine göre dış ticaret taşımalarının yaklaşık 310 milyon tonu denizyolu ile gerçekleştirilmektedir. Ticaret hacmine bağlı olarak her sene artış gösteren ve hem teknoloji hem de küreselleşmenin etkisiyle gelişimi ve değişimi hiç bitmeyen denizcilik sektörü “Deniz ticareti” ve “Deniz turizmi” olarak 2 ana alan özelinde yapılanmaktadır. Birbirine bağımlı birçok alt kol ve sektörden oluşan denizyolu taşımacılığı sektörünün öncelikli ihtiyacı ise, eğitimli personel ve nitelikli iş gücü olmaktadır.

Bu amaçla deniz ve liman programımızda hem deniz ticareti hem de deniz turizmi alanlarında sektörün ihtiyaçları doğrultusunda yetişmiş öğrencilerin iş hayatına kazandırılması öncelikli hedefimiz olmaktadır. Deniz ticareti alanında çalışmayı tercih eden öğrencilerimiz limanlar, gemi yönetim firmaları, gemi acenteleri, gemi tedarik firmaları, brokerlik firmaları, deniz sigorta firmaları, hat acenteleri ve forwarding firmalarında çalışabilmektedirler.

Son yıllarda yapılan yatırımlarla Türkiye genelinde sayısı 61’e çıkan yat limanlarımızda 18,261’e ulaşan yat bağlama kapasiteleri ile Deniz turizmi alanı öğrencilerimizin meslek hayatına atılabilecekleri bir diğer denizcilik alanıdır. Kariyer hedeflerini deniz turizmi alanında yapılandırmak isteyen öğrencilerimiz marinalarda, yat kiralama, satış ve sigorta şirketlerinde, yat tedarik firmalarında ve deniz turizminin bir diğer büyük alanı olan yolcu taşımacılığı – kurvaziyer işletmelerinde çalışabilmektedirler.

Deniz ve Liman İşletmeciliği programımız öğrencilerimizin alan tercihi yapabilmelerine imkan verecek şekilde tasarlanmıştır. Bu amaçla öğrencilerimiz ilk sene aldıkları temel yönetim derslerinin yanı sıra “Denizcilik ve Gemicilik Bilgisi” ve “Deniz Ticaretinin Temel İlkeleri” dersleri ile denizcilik ana esaslarını kavramakta, sonrasında alacakları alana özel dersler ile sektörün hangi alt alanında iş hayatına başlayacaklarının kararını verebilmektedirler. Bu amaçla; “Deniz Turizmi ve Marina İşletmeciliği”, “Liman ve Terminal İşletmeciliği”, “Gemi ve Filo Yönetimi”, “Gemi Acenteciliği”, “Kiralama ve Brokerlik”, “Deniz Sigorta Uygulamaları” gibi alana özgü spesifik dersler öğrencilerin ilgi duydukları alanı kavrayarak yönlenebilmelerini sağlamayı hedeflemektedir.
Program Başkanlığını Öğr. Gör. Nesli Çankırı’nın yaptığı Deniz ve Liman İşletmeciliği Programı 2009-2010 Eğitim-Öğretim Yılından itibaren eğitim ve öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir. YGS 6 puan türü ile öğrenci alan programımızda müfredat; “Yetkinlik dersleri”, “Temel alan dersleri”, “Mesleki alan uzmanlık dersleri” ve “İşyeri uygulamaları” şeklinde yapılandırılmıştır. 120 AKTS'lik derslerin; %15'i temel alan, %25,83'ü yetkinlik, %40,83'ü mesleki alan uzmanlık ve %18,33'ü işyeri uygulamaları(staj) dersleridir.