ANASAYFAKURUMSAL BİLGİLEREĞİTİM VE ÖĞRETİM PROGRAMLARI Ameliyathane HizmetleriSERTİFİKA PROGRAMLARIÖĞRENCİLER İÇİN FAYDALI BİLGİLER, KAYNAKLAR VE SERVİSLERFAYDALI LİNKLER VE DÖKÜMANLARİLAVE VE DESTEKLEYİCİ BİLGİLER

AMELİYATHANE HİZMETLERİ ÖNLİSANS PROGRAMI

Kazanılan Yeterlilik
Program Süresi (Yıl)
Toplam AKTS Kredisi
Öğretim Şekli
Yeterliliğin Düzeyi ve Öğrenme Alanı


Önlisans Derecesi


2


120


Örgün
  • TYÇ Yeterlilik Türü: Önlisans
  • TYÇ, TYYÇ, EQF-LLL, ISCED (2011): 5. Düzey
  • QF-EHEA: Kısa Düzey
  • Yönelim: Önlisans (Mesleki)
  • Sınıflandırma (ISCED 2013):091 Temel Öğrenme Alanı:72
  • Kategori: Ana Yeterlilik

GENEL BİLGİ

Günden güne sağlık alanında bir çok gelişme meydana gelmektedir. Bu gelişmelerin ışında hasta güvenliği ve hasta hakları kavramlarına verilen önem artmıştır. Bu durum ameliyathane hizmetleri programının açılmasını zorunlu hale getirmiştir. Bildiği üzere ameliyat sırasında hastalar savunmasız durumdadırlar ve onların güvenliğinin sağlanması ve ameliyathane ortamında sterilliğin sürdürülmesi için ameliyathane hizmetleri teknikerleri kritik bir öneme sahiptir. Bununla birlikte ameliyathane hizmetleri teknikerlerinin sayısının az olması ve yataklı sağlık kurum ve kuruluşlarının giderek artması bu alanda nitelikli sağlık elemanlarına ihtiyacını arttırmıştır.

TYT puan türü ile öğrenci alan Ameliyathane Hizmetleri Programı 2017-2018 Eğitim-Öğretim Yılından itibaren eğitim ve öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir. Programın eğitim dili Türkçe ve 120 AKTS'dir. Programda müfredat; yetkinlik dersleri, temel alan dersleri, mesleki alan uzmanlık dersleri ve iş yerinde uygulama eğitimi olacak şekilde yapılandırılmıştır.

Bu bölümü başarıyla tamamlayan öğrenciler, sadece ameliyathane becerileri ile sınırlı kalmakta ayrıca hasta yaşam bulgularının takip edilmesi ve tıbbi olarak kayıt edilmesi, ilaç hazırlanması ve uygulanması, hastaya pozisyon verilmesi, cerrahi hasta güvenliğinin sağlanması, steril giyinme ve soyunma, steril paket açma ve kapama gibi uygulamaları da öğrenerek kariyerine katkıda bulunulmuş olacaktır.