Dersin Amacı: |
Bu ders, işletmelerin hedeflerini ve paydaşların işletme üzerindeki etkilerini tanımlamayı amaçlamaktadır. Ders kapsamında, işletme ve işletmecilik kavramları, işletmelerin sınıflandırılması, işletme çevresi, işletmenin amaç ve sorumlulukları, işletmenin kuruluş yeri ve seçimi, kuruluş aşamaları ve işletme kapasitesi ile temel işletme fonksiyonları ayrıntılı olarak ele alınacaktır. Ayrıca bu ders öğrencilere, ileride işlenecek derslere yönelik bir altyapı sağlamayı amaçlamaktadır. |
Dersin İçeriği: |
Bu ders öğrencilere, işletme kavramını, çevresel koşuşlarını, nasıl kurulup, nasıl yönetileceğini, mal ya da hizmetlerini nasıl pazarlayacağını, çalışanlarının nasıl yönetileceğini, finans ve üretim fonksiyonlarının nasıl yerine getirileceğini öğretir. |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ), dersi başarı ile tamamlayan öğrencilerin kendilerinden sahip olmaları beklenen bilgi, beceri ve yetkinlikleri ifade eder. Bu bağlamda, bu ders için tanımlanmış olan Ders Öğrenme Çıktıları aşağıda verilmektedir.
|
|
Bilgi
(Kuramsal ve/veya olgusal bilgi olarak tanımlanmıştır.)
|
1) İşletme kavramı, özellik ve üretim faktörlerini açıklar.
|
2) İşletmelerin içinde yer aldığı çevrenin dış ve iç unsurlarını, bunların işletmeye olan etkilerini yorumlar, işletme çeşitlerini açıklar.
|
3) İşletmelerin kuruluş karar sürecini, fizibilite çalışmalarının nasıl yapılacağının ayırdına varır, kuruluş yerinin seçimini ve seçimi etkileyen faktörleri bilir.
|
4) İşletme büyüklüğünü etkileyen faktörleri ve kapasite kavram ve çeşitlerini tarif eder.
|
5) Yönetim kavramını, fonksiyonlarını, güncel yönetim yaklaşımlarını açıklar.
|
6) Pazarlama karmasını oluşturacak ve yönetecek birikime sahip olur.
|
7) İnsan kaynakları yönetimi sürecini ve fonksiyonlarını yerine getirecek bilgiye sahip olur.
|
8) Finans yönetimi sürecini ve temel kavramlarını tarif eder.
|
9) Üretim yönetimi sürecini ve temel kavramlarını açıklar.
|
Beceriler
(Bilişsel ve/veya uygulama becerileri olarak tanımlanmıştır.)
|
Yetkinlikler
("Bağımsız Çalışabilme", "Sorumluluk Alabilme", "Öğrenme", "İletişim ve Sosyal" ve "Alana Özgü" yetkinlikler olarak tanımlanmıştır.)
|
Hafta |
Konu |
Materyal Paylaşımı * |
|
Ön Hazırlık |
Pekiştirme |
1) |
Tanışma, Genel bilgilendirme İşletme kavramı, Üretim faktörleri, |
Ders notları, gazete haberleri, internet araştırmaları
|
|
2) |
İşletmelerin özellikleri, İşletmelerin amaçları |
Ders notları, gazete haberleri, internet araştırmaları
|
|
3) |
İşletmelerin dış çevresi, İşletmelerin iç çevresi, İşletme çeşitleri, |
Ders notları, gazete haberleri, internet araştırmaları
|
|
4) |
İşletmelerin kuruluşu Kuruluş karar süreci Fizibilite çalışmaları |
Ders notları, gazete haberleri, internet araştırmaları
|
|
5) |
İşletmelerin kuruluş yerinin seçimi Kuruluş yeri seçimini etkileyen faktörler Organize Sanayi Bölgeleri |
Ders notları, gazete haberleri, internet araştırmaları
|
|
6) |
İşletmelerin büyümesi İşletme büyüklüğü kavramı Büyüklük ölçüleri İşletme büyüklüğünü etkileyen faktörler Kapasite kavramı ve çeşitleri Küçük ve Orta Büyüklükte İşletmeler (KOBİ) |
Ders notları, gazete haberleri, internet araştırmaları
|
|
7) |
Yönetim kavramı ve fonksiyonları Yönetim kademeleri ve yönetici becerileri Yönetim Fonksiyonları: Planlama ve örgütleme |
Ders notları, gazete haberleri, internet araştırmaları
|
|
8) |
Vize sınavı |
|
|
9) |
Yönetim fonksiyonları : Yöneltme, Koordinasyon ve Denetim Yönetimle ilgili güncel yaklaşımlar |
Ders notları, gazete haberleri, internet araştırmaları
|
|
10) |
Pazarlama yönetimi ve fonksiyonları Tüketici ve pazar kavramları Pazarlama stratejileri Pazarlama karmasının geliştirilmesi: Ürün, fiyat tutundurma, dağıtım |
Ders notları, gazete haberleri, internet araştırmaları
|
|
11) |
İnsan kaynakları yönetimi (İKY) ve fonksiyonları İKY kavramı ve gelişim süreci İK Planlanması, |
Ders notları, gazete haberleri, internet araştırmaları
|
|
12) |
İnsan kaynakları yönetimi seçme ve yerleştirme, eğitim ve geliştirme performans ve kariyer yönetimi, ücret yönetimi, işçi-işveren ilişkileri |
Ders notları, gazete haberleri, internet araştırmaları
|
|
13) |
Finans yönetimi ve fonksiyonları: Maliyet çeşitleri, nakit akış yönetimi, finans kaynakları, bütçeleme |
Ders notları, gazete haberleri, internet araştırmaları
|
|
14) |
Üretim yönetimi ve fonksiyonları Üretim sistemleri Stok yönetimi Üretim planlaması |
Ders notları, gazete haberleri, internet araştırmaları
|
|
Ders Notları / Kitaplar: |
Notes and book will be provided by the instructor throuh online.beykoz.
|
Diğer Kaynaklar: |
Genel İşletme, Rıdvan Karalar ve Diğerleri,Eskişehir: Anadolu Üniversitesi, 2006
Genel İşletmecilik Bilgileri, Halil Can ve Diğerleri, Ankara : Siyasal,2005
Girişimcinin El Kitabı, Rıchard Luecke, İş Bankası Yay.,2008
International Management, Richard Mead, Tim G. Andrews, John Wiley, 2009
Introduction to Business, Betty J. Brown, John E. Clow ,McGraw-Hills: 2008
İnsan Kaynakları Yönetimi,Tuğray Kaynak ve Diğerleri, İstanbul: Dönence Basım Yayın, 2000.
İnsan Kaynakları Yönetimi,Zeyyat Sabuncuoğlu, Bursa: Ezgi, 2000.
İşletme Yöneticiliği, Tamer Koçel, İstanbul : Beta, 2003
İşletmede İnsan Davranışı, Keith Davis, İstanbul: 1977
Modern İşletmecilik, İsmet Mucuk, İstanbul: Türkmen Kitabevi, 2005.
Pazarlama Dehası, Peter Fisk, Marka Yayınları, İstanbul, Eylül 2006
Pazarlama İlkeleri, Prof. Dr. Mehmet Karafakioğlu, Literatür Yayınları, İstanbul:2006
Pazarlama İlkeleri,İsmet Mucuk, İstanbul: Türkmen Kitabevi, 2006.
Pazarlama, Prof. Dr. Cemal Yükselen, Detay Yayıncılık, Ankara, 2008
Principles of Management, Ellen A. Benowitz, Hungry Minds, 2001
|
(KPÖÇ: Kilit Program Öğrenme Çıktılarını; APÖÇ: KPÖÇ ile ilişkilendirilmiş Alt Öğrenme Çıktılarını tanımlar. )
|
Program Öğrenme Çıktıları |
Katkı Oranı (1-5) |
1) |
Dış ticaret operasyonlarına ilişkin temel, kuramsal ve uygulamalı bilgileri açıklar. |
1 |
|
1.1 Uluslararası ticarete ve uluslararası iktisada ilişkin kuramsal ve uygulamalı bilgileri açıklar. |
|
|
1.2 Dış ticaretin ithalat ve ihracat boyutunda temel fonksiyonlarını ve esaslarını sıralar, iş süreçlerini tarif eder. |
1 |
|
1.3 Dış ticarette kullanılan teslim ve ödeme şekillerini sıralar. |
|
|
1.4 Serbest bölgeler ve dış ticaret teşvikleri ve uygulamalarını örneklerle anlatır. |
|
2) |
Uluslararası ekonomik, politik, kültürel, sosyal, hukuki ve finansal konjonktürü takip etmek için gerekli bilgileri analiz eder. |
4 |
|
2.1 Dış ticaret mevzuatını , gümrük mevzuatını ve dış ticaretin yasal çerçevesini oluşturan ilgili sair mevzuatı hatırlar. |
|
|
2.2 Finans ve muhasebe alanında temel bilgi ve bilgisayar uygulamaları konusunda bilgi ve becerileri yorumlar. |
4 |
|
2.3 Ticaret hukukunun temel esasları ve unsurları hakkında bilgileri anlatır. |
|
|
2.4 Uluslararası finans ve muhasebe işlemlerini operasyonel faaliyetlere uyarlar. |
3 |
|
2.5 Türkiye ekonomisi ve dünya ekonomisi hakkındaki bilgileri yorumlar. |
4 |
|
|
|
3) |
Uluslararası ticaretin, lojistiğin ve gümrük işlemlerinin gerektirdiği yönetimsel bilgileri kullanır |
5 |
|
3.1 Lojistik ve tedarik süreçlerini anlatır. |
5 |
|
3.2 Gümrükleme işlemlerinin uygulama esaslarını tarif eder belge hazırlama iş süreçlerini sıralar. |
3 |
|
3.3 İşletme yönetimi alanında temel, kuramsal, uygulamalı ve güncel bilgileri açıklar. |
5 |
|
3.4 E-ticaret, pazarlama ve doğrudan satış süreçlerini hatırlar. |
5 |
|
3.5 Uluslararası pazarlamanın fonksiyonlarını ve süreçlerini anlatır. |
4 |
|
3.6 Temel işletme fonksiyonlarını ve işletme süreçlerini ilişkilendirir. |
5 |
4) |
Bir yarı yıl boyunca iş hayatının içinde bulunarak öğrendiği teorik bilgilerini uygular. |
4 |
|
4.1 İş hayatındaki tüm süreçleri deneyimler. |
4 |
|
4.2 Alanında faaliyet gösteren bir işletmede eğitim alanı ile ilgili faaliyetlerde yer alır. |
5 |
|
4.3 Teorik bilgiler ile uygulamayı karşılaştırır. |
|
|
4.4 Alanında edindiği bilgi ve tecrübeleri derler. |
|
5) |
İş dünyasının ve toplumun beklentileri doğrultusunda gelişen ve üniversitemizin kurumsal çıktıları olarak tanımlamış olduğu yetkinlikleri temel düzeyde kazanır |
3 |
|
5.1 Problemleri analiz edebilme ve çözebilme yetkinliği kazanır. |
3 |
|
5.2 Etik ve sosyal sorumluluk bilincine sahiptir. |
|
|
5.3 Alanı ile ilgili iş ve işlemlerde ekip üyesi olarak sorumluluk alır. |
3 |
|
5.4 Yazılı, sözlü iletişim ve etkileşimin farkındadır. |
3 |
|
5.5 İleri teknolojileri ve dijital dönüşüm ile ilgili gelişmeleri takip eder. |
3 |
|
5.6 Yaşamboyu öğrenme bilinci kazanır. |
3 |
|
5.7 Yurttaşlık yeterliliği konusunda bilinç sahibidir. |
|
|
5.8 Alanıyla ilgili gelişmeleri girişimci anlayışla değerlendirir. |
|
|
5.9 Avrupa Dil Portfolyosunun en az A2 düzeyinde tanımlanan Yabancı Dilde (İngilizce) iletişim kurma yetkinliği kazanır. (Öğretim dili İngilizce olan programlar için B1 düzeyinde). |
|
|
|
|