ANASAYFAKURUMSAL BİLGİLEREĞİTİM VE ÖĞRETİM PROGRAMLARI Dış Ticaret (Uzaktan Eğitim)SERTİFİKA PROGRAMLARIÖĞRENCİLER İÇİN FAYDALI BİLGİLER, KAYNAKLAR VE SERVİSLERFAYDALI LİNKLER VE DÖKÜMANLARİLAVE VE DESTEKLEYİCİ BİLGİLER

DERSİN GENEL BİLGİLERİ

Ders Kodu Ders Adı Yıl Yarıyıl Teorik Pratik Kredi AKTS
50421GETUZ-HUK2062 Ticaret Hukuku 1 Bahar 2 0 2 3
Dersin Türü: Zorunlu
Dersin Düzeyi: Önlisans      TYYÇ:5. Düzey      QF-EHEA:Kısa Düzey      EQF-LLL:5. Düzey
Dersin Öğretim Dili: Türkçe
Dersin Ön/Yan Koşulu: Yoktur
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Öğretim Görevlisi YUSUF KÜÇÜK
Dersin Öğretim Eleman(lar)ı: Öğretim Görevlisi YUSUF KÜÇÜK
Dersin Kategorisi: Mesleki Alan

BÖLÜM II: DERSİN TANITIMI

Dersin Amacı ve İçeriği

Dersin Amacı: Dersin amacı, öğrenciye hak, hukuk, hukuk devleti gibi ticaret hukukunun temel kavramları ile ticaret hukukunun dalları ve bu hukukun ülkemizde işleyişi hakkınca temel bir bilgi kazandırmaktır.
Dersin İçeriği: Ticaret hukukun prensipleri; normlar hiyerarşisi; dalları; Ticari Hukuk; ticaret Kanununda bireysel haklar ve yükümlülükler; Özel Sözleşme çeşitleri (leasing, franchising, factoring, fortfaiting).

Dersin Öğrenme Çıktıları (DÖÇ)

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ), dersi başarı ile tamamlayan öğrencilerin kendilerinden sahip olmaları beklenen bilgi, beceri ve yetkinlikleri ifade eder. Bu bağlamda, bu ders için tanımlanmış olan Ders Öğrenme Çıktıları aşağıda verilmektedir.
Bilgi (Kuramsal ve/veya olgusal bilgi olarak tanımlanmıştır.)
Beceriler (Bilişsel ve/veya uygulama becerileri olarak tanımlanmıştır.)
Yetkinlikler ("Bağımsız Çalışabilme", "Sorumluluk Alabilme", "Öğrenme", "İletişim ve Sosyal" ve "Alana Özgü" yetkinlikler olarak tanımlanmıştır.)
  1) Ticaret Hukuku alanları nelerdir? Ticaret hukuku 6 alt başlıkta incelenir. Bunlar: Ticari İşletme Hukuku, Şirketler Hukuku, Kıymetli Evrak Hukuku, Taşıma Hukuku, Deniz Ticareti Hukuku ve Sigorta Hukukudur.
  2) Şirketler hukuku, Ticaret hukuku bünyesinde yer alan ve ticaret şirketlerinin kurulması, birleşmesi, bölünmesi, devredilmesi, tip değiştirmesi, tasfiyesi gibi konulara dair normları ihtiva eden ve ticaret şirketlerine ilişkin hukuki ilişkileri inceleyen bir hukuk dalıdır.
  3) Güçlü ve etkili kurumsal yönetişim, şirkette bir dürüstlük kültürünün geliştirilmesine yardımcı olarak pozitif performansa ve genel olarak sürdürülebilir bir işletmeye yol açar. Esasen, şirketinizdeki tüm bireylerin ve ekiplerin hesap verebilirliğini artırmak için vardır ve hataları daha meydana gelmeden önlemek için çalışır. Bir şirketin sağlam bir kurumsal yönetime sahip olması, piyasaya organizasyonun iyi yönetildiğini ve yönetimin çıkarlarının dış paydaşlarla uyumlu olduğunu gösterir. Sonuç olarak, şirketinize güçlü bir rekabet avantajı sağlayabilir.
  4) Hukukta iflas ne demek? İflâs, iflâs organları tarafından alacaklıların alacağının tahsili amacıyla borçlunun tüm malvarlığı üzerinde gerçekleştirilen cebri bir tasfiye usûlüdür. İflâsa tabi kişilerin iflâs yolu ile takip edilebilmesi, alacaklılara tanınmış bir imkândır.
  5) Sözleşme hukuku, sözleşmelerde uzmanlaşmış hukukun belirli bir alanıdır. Nasıl ki doktorlar tıbbın belirli alanlarında uzmanlaşıyorsa, sözleşme hukuku alanında da uzmanlaşmış avukatlar bulunmaktadır. Sözleşme hukuku, yasal olarak bağlayıcı olan anlaşmalar yapmaya odaklanır. Ardından, sözleşme hukuku, tarafların yapacaklarını söylediklerini yapmalarını sağlamak için bu anlaşmaları da uygular. Sözleşmeler günlük hayatın önemli bir parçasıdır ve pahalı bir şey satın alırsanız bir işletmeyle sözleşme imzalayabilirsiniz. Veya birisi için çalışmaya karar verirseniz, görevinizin kapsamını ve tazminatınızı belirleyen bir sözleşme imzalayacaksınız. Temel olarak, bir sözleşme, başka bir tarafla yaptığınız bir anlaşmayı resmileştirmenin bir yoludur. Sözleşmeyi imzalayan her iki tarafın da sözleşmeye uyması beklenir.
  6) E-ticaret (elektronik ticaret), başta internet olmak üzere elektronik bir ağ üzerinden mal ve hizmetlerin alınıp satılması veya fonların veya verilerin iletilmesidir. Bu ticari işlemler, işletmeden işletmeye (B2B), işletmeden tüketiciye (B2C), tüketiciden tüketiciye veya tüketiciden işletmeye şeklinde gerçekleşir.Yeni e-ticaret kanunu neler getiriyor?
  7) Uluslararası Mal Satış Sözleşmeleri (CISG), aynı zamanda Viyana Sözleşmesi olarak da anılır, Birleşmiş Milletler tarafından yeknesak bir uluslararası sözleşme veya model kanun oluşturmak amacıyla oluşturulmuş bir antlaşmadır. Ortaya çıkan model yasa, uluslararası satış anlaşmalarını yönetmek için yaygın olarak kullanılır. 179 devletin taraf olduğu neredeyse evrensel olarak kabul edilen bir Sözleşme haline geldi. Diplomatik İlişkilere İlişkin Viyana Sözleşmesi, dış ilişkilerin yürütülmesi için esastır ve diplomatların görevlerini ev sahibi hükümetin nüfuz tehdidi olmaksızın yerine getirebilmelerini sağlar.
  8) IMF, küresel parasal işbirliğini geliştirmek, finansal istikrarı sağlamak, uluslararası ticareti kolaylaştırmak, yüksek istihdamı ve sürdürülebilir ekonomik büyümeyi teşvik etmek ve dünya çapında yoksulluğu azaltmak için çalışan 189 üye ülkeden oluşan bir kuruluştur. IMF, uluslararası parasal ve finansal sistemin istikrarını desteklemek için üç ana işlevi (gözetim, mali yardım ve teknik yardım) kullanır.
  9) Haksız rekabet hukuku, öncelikle aldatıcı veya yanlış bir ticari uygulama yoluyla bir işletmeye ekonomik zarar veren haksız fiillerden oluşur. Haksız rekabet iki geniş kategoriye ayrılabilir: Haksız rekabet bazen yalnızca tüketicilerin ürünün kaynağı konusunda kafasını karıştırmayı amaçlayan haksız fiillere atıfta bulunmak için kullanılır (aldatıcı ticaret uygulamaları olarak da bilinir). Haksız ticaret uygulamaları diğer tüm haksız rekabet biçimlerini kapsar. Yeni Türk Ticaret Kanunu'nda Haksız Rekabet Hükümleri
  10) Her ülkenin hukuk sistemi, toplumunun değerlerini yansıtır. Sonuç olarak, ulusal kanunlar ve yerel yargı sistemlerinin yapısı ülkeden ülkeye önemli farklılıklar göstermektedir. Bununla birlikte, evlilik, merhumun mirası, haksız fiiller ve ticari işlemler gibi pek çok türde yasal durum veya olay genellikle tek bir ülkeyle veya hatta bir ülke içindeki tek bir yargı alanıyla sınırlı değildir. İlgili her ülkenin mahkemeleri konu üzerinde yargı yetkisi iddiasında bulunabilir ve belirli koşullar altında ilgili her ülkenin kanunları uygulanabilir. Bu tür çatışmalar veya farklılıklar olduğunda, bunları çözmek için prosedürlerin yürürlükte olması gerekir; kanunlar ihtilafı terimi (bazen ihtilaf veya ihtilaf hukuku da olur), her ülke veya devletin hukuk sistemleri arasındaki farklılıklardan kaynaklanan sorunları çözmek için tasarlanmış kanunlar bütününü tanımlar. Kanunlar ihtilafı, öncelikle Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve giderek artan bir şekilde Birleşik Krallık'ta kullanılan bir terimdir. Diğer birçok ülkede (ve tarihsel olarak Birleşik Krallık'ta), uluslararası özel hukuk terimi kullanılmaktadır.
  11) Kyoto mekanizmaları: Temiz geliştirme mekanizması (CDM) Ortak uygulama (JI) Emisyon ticareti (ET) Kyoto mekanizmaları: Teknoloji transferi ve yatırım yoluyla sürdürülebilir kalkınmayı teşvik etmek Diğer ülkelerde emisyonları azaltarak veya karbonu uygun maliyetli bir şekilde atmosferden çıkararak Kyoto taahhütlerine sahip ülkelerin hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olun Özel sektörü ve gelişmekte olan ülkeleri emisyon azaltma çabalarına katkıda bulunmaya teşvik etmek CDM ve JI, karbon piyasasını besleyen proje bazlı iki mekanizmadır. CDM, gelişmekte olan ülkelerde sürdürülebilir kalkınmalarına katkıda bulunan emisyon azaltma veya gidermeyi geliştirme projelerine yatırım yapılmasını içerirken, JI gelişmiş ülkelerin diğer gelişmiş ülkelerde emisyon azaltma veya gidermeyi artırma projeleri yürütmesine olanak tanır. Sözleşme kapsamındaki Ek I Tarafları, Kyoto Protokolü kapsamındaki ulusal bildirimlerinde, mekanizmaları kullanmalarının hedeflerine ulaşmak için yerel eylemi tamamlayıcı olduğunu göstermek için bilgi sağlamalıdır. Bu bilgiler Uyum Komitesinin kolaylaştırıcı şubesi tarafından değerlendirilir.
  12) Yolsuzluğun uluslararası ticaret üzerindeki etkilerini araştırmak ve sonuçları genel olarak yolsuzluğun sonuçlarıyla karşılaştırmak için ticaretle ilgili yolsuzluk ölçümlerini kullanıyoruz. İhracatçı bir ekonomideki yolsuzluğu ithalatçı bir ekonomidekinden ayırıyoruz. Her iki ayrım da önemli görünmektedir. Genel olarak yolsuzluk uluslararası ticareti engellerken, gümrüğe rüşvet ödemesi ithalatı artırır. Bu etki, verimsiz gümrüklere sahip ithalatçı ülkelerde en güçlüdür. Sınırda yüksek bekleme süreleri uluslararası ticareti önemli ölçüde azaltmaktadır. Yolsuzluğun ve politikaların öngörülemezliğinin etkileri kesin değildir.
  13) Malların taşınması ve uluslararası ticaret hukuku ile ilgili araştırma ve analitik çalışmalar, özellikle (i) malların deniz yoluyla taşınması ve çok modlu taşımacılık, en son "Rotterdam Kuralları 2008"; (ii) hava hukukunun yönleri; (iii) taşıma belgeleri ve bunların elektronik eşdeğerleri; yanı sıra (iv) uluslararası ticaretin diğer yasal yönleri, özellikle sevkiyat koşullarında (CIF ve FOB) mal satışı. Ayrıca, ticari deniz hukuku alanında bir dizi uluslararası sözleşmenin müzakere edildiği ve kabul edildiği veya esas itibarıyla UNCTAD'ın himayesinde hazırlandığı belirtilmelidir. Ek olarak, UNCTAD'ın himayesinde çeşitli zorunlu olmayan kurallar kabul edildi.

Haftalık Ders Planı

Hafta Konu
Materyal Paylaşımı *
Ön Hazırlık Pekiştirme
1) Ticaret Hukuku alanları nelerdir? Ticaret hukuku 6 alt başlıkta incelenir. Bunlar: Ticari İşletme Hukuku, Şirketler Hukuku, Kıymetli Evrak Hukuku, Taşıma Hukuku, Deniz Ticareti Hukuku ve Sigorta Hukukudur. Prof.Dr.Ayşe Nur Berzek Ticaret Hukukunun Genel İlkeleri, 11.baskı Mustafa Çeker, Ticaret Hukuku Genel Esaslar, Karahan Kitabevi, Adana 2015 . Yılmaz Aslan, Ticaret Hukuku Dersleri, 2016 Doğan Şenyüz, Yılmaz Aslan, İşletme Hukuku, 2012 Mehmet Bahtiyar, Kıymetli Evrak Hukuku, Beta Yayınevi, İstanbul 2016 Mehmet Bahtiyar, Ticari İşletme Hukuku, Beta Yayınevi, İstanbul 2015 INTERNATIONAL LAW Sixth edition,MALCOLM N. SHAW QC Sir Robert Jennings Professor of International Law University of Leicester 2008.
2) Şirketler hukuku, Ticaret hukuku bünyesinde yer alan ve ticaret şirketlerinin kurulması, birleşmesi, bölünmesi, devredilmesi, tip değiştirmesi, tasfiyesi gibi konulara dair normları ihtiva eden ve ticaret şirketlerine ilişkin hukuki ilişkileri inceleyen bir hukuk dalıdır. Prof.Dr.Ayşe Nur Berzek Ticaret Hukukunun Genel İlkeleri, 11.baskı Mustafa Çeker, Ticaret Hukuku Genel Esaslar, Karahan Kitabevi, Adana 2015 . Yılmaz Aslan, Ticaret Hukuku Dersleri, 2016 Doğan Şenyüz, Yılmaz Aslan, İşletme Hukuku, 2012 Mehmet Bahtiyar, Kıymetli Evrak Hukuku, Beta Yayınevi, İstanbul 2016 Mehmet Bahtiyar, Ticari İşletme Hukuku, Beta Yayınevi, İstanbul 2015 Adolf Berle-Gardiner Means (1932).The Modern Corporation and Private Property.US: Transaction Publisher. Ahmed Naciri (2008).Corporate Governance Around the World. New York: Routledge Press. Adrian Davias (1999). A Strategic Approach to Corporate Governance. Great Britain: Cambridge University Press. Adam Smith (2005).An Inquiry Into The Nature and Causes of the Wealth of the Nations.USA: The Pennsylvania State University Press. Bob Tricker (2012).Corporate Governance: Principles, Policies and Practices. Great Britain: Oxford University Press. Christine Mallin (2012).Handbook On International Corporate Governance: Country Analyses.2nd edition, UK: Edward Elgar Publishing Inc. Felix Lopez Iturriaga (2009).Codes of Good Governance Around the World. New York: Nova Science Pub Inc. Institute of Directors (2005).The Handbook of International Corporate Governance: A Definitive Guide: A Country by Country Guide.UK: Kogan Publisher. Jonathan Macey (2008).Corporate Governance: Promises Kept, Promises Broken. New Jersey: Princeton University Press. Lewis Black (2007).Why corporations choose Delaware USA: Delaware Department of State. Patrick Gaughan (2010). Mergers,Acquisitions and Corporate Restructurings.5th edition.USA: John Wiley & Sons Inc. Press. Reiner Kraakman,John Armour,Paul Davies,Henry Hansmann,Gerard Herdic, Klaus Hopt, Hideki Kand, Edward Rock,Luca Enrique (2009).The anatomy of corporate law: a comparative and functional approach.2nd edition, United Kingdom: Oxford University Press. Thomas Clarke (2007).International Corporate Governance, A Comparative Approach. New York: Routledge Press. Thorstein Veblen (1923).Absentee Ownership: Business Enterprise in Recent Times: the Case of America, New York: Viking Press. Willem Calkoen (2012).The One-Tier Board in the Changing and Converging World of Corporate Governance: A comparative study of boards in the UK, the US and the Netherlands, Netherland: Kluwer. William Orville Douglas, Go East Young Man (1994), New York: Garland. Journal articles Andrei Shleifer - Robert Vishny (1997).”A Survey of Corporate Governance”. Journal of Finance 52.2, pp 737-783. Bruce Aronson (2012).”The Olympus Scandal and Corporate Governance Reform: Can Japan Find a Middle Ground between the Board Monitoring Model and Management Model?” UCLA Pacific Basin Law Journal 30.1, pp 93-148. Edward J. Eberle (2009).”The Method and Role of Comparative Law”. Washington University Global Studies Law Review. 8.3, p 452. Gordon Jeffrey. (2002).”What Enron Means for the Management and Control of the Modern Business Corporation: Some initial reflections”. University of Chicago Law Review 69.3, p1233. Hakan Orbay - Burcin Yurtoglu (2006).”The Impact of Corporate Governance Structures on the Corporate Investment Performance in Turkey”. The Authors Journal Compilation 14.4, pp 349-36. Harwell Wells (2010).”Birth of Corporate Governance”. Seattle University Law Review 33.4, pp 1247-1292. Hillary Sale (2004).”Delaware’s Good Faith”. Cornell Law. Review 89, pp 104-106. Jerzy Grabowiecki (2006).”Keiretsu groups: Their role in Japanese Economy and a reference Point (or a paradigm) for Other Countries”. Visiting Research Fellow Monograph Series N413.Institute of Developing Economies, Japan External Trade Organization. Jonathan Macey - Geoffrey Miller (1991).”Origin of the Blue Sky Laws”. Texas Law Review, 70.2, pp 348-352. Roberta Karmel (1984).”Independent Directors: The Independent Corporate Board: A Means to What End? “, George Washington Law Review, 52.4-5. Sofie Cools (2005). ”The Real Difference in Corporate Law between the United States and Continental Europe: Distribution of Powers”. Delaware Journal of Corporate Law 30.3, pp 697-766. Stijn Claessens-BurcinYurtoglu (2012).”Corporate Governance and Development, An Update”. Focus 10, Global Corporate governance Network, IFC. Yoshikawa, T-McGuire, J. (2008).”Change and continuity in Japanese corporate governance”. Asia Pacific Journal of Management 25.1, pp 5-24. Uma Sridharan, Lori Dickes-Royce Caine (2002).”The Social Impact of Business Failure: Enron”. American Journal of Business, 17.2.
3) Güçlü ve etkili kurumsal yönetişim, şirkette bir dürüstlük kültürünün geliştirilmesine yardımcı olarak pozitif performansa ve genel olarak sürdürülebilir bir işletmeye yol açar. Esasen, şirketinizdeki tüm bireylerin ve ekiplerin hesap verebilirliğini artırmak için vardır ve hataları daha meydana gelmeden önlemek için çalışır. Bir şirketin sağlam bir kurumsal yönetime sahip olması, piyasaya organizasyonun iyi yönetildiğini ve yönetimin çıkarlarının dış paydaşlarla uyumlu olduğunu gösterir. Sonuç olarak, şirketinize güçlü bir rekabet avantajı sağlayabilir. Prof.Dr.Ayşe Nur Berzek Ticaret Hukukunun Genel İlkeleri, 11.baskı Mustafa Çeker, Ticaret Hukuku Genel Esaslar, Karahan Kitabevi, Adana 2015 . Yılmaz Aslan, Ticaret Hukuku Dersleri, 2016 Doğan Şenyüz, Yılmaz Aslan, İşletme Hukuku, 2012 Mehmet Bahtiyar, Kıymetli Evrak Hukuku, Beta Yayınevi, İstanbul 2016 Mehmet Bahtiyar, Ticari İşletme Hukuku, Beta Yayınevi, İstanbul 2015 Adolf Berle-Gardiner Means (1932).The Modern Corporation and Private Property.US: Transaction Publisher. Ahmed Naciri (2008).Corporate Governance Around the World. New York: Routledge Press. Adrian Davias (1999). A Strategic Approach to Corporate Governance. Great Britain: Cambridge University Press. Adam Smith (2005).An Inquiry Into The Nature and Causes of the Wealth of the Nations.USA: The Pennsylvania State University Press. Bob Tricker (2012).Corporate Governance: Principles, Policies and Practices. Great Britain: Oxford University Press. Christine Mallin (2012).Handbook On International Corporate Governance: Country Analyses.2nd edition, UK: Edward Elgar Publishing Inc. Felix Lopez Iturriaga (2009).Codes of Good Governance Around the World. New York: Nova Science Pub Inc. Institute of Directors (2005).The Handbook of International Corporate Governance: A Definitive Guide: A Country by Country Guide.UK: Kogan Publisher. Jonathan Macey (2008).Corporate Governance: Promises Kept, Promises Broken. New Jersey: Princeton University Press. Lewis Black (2007).Why corporations choose Delaware USA: Delaware Department of State. Patrick Gaughan (2010). Mergers,Acquisitions and Corporate Restructurings.5th edition.USA: John Wiley & Sons Inc. Press. Reiner Kraakman,John Armour,Paul Davies,Henry Hansmann,Gerard Herdic, Klaus Hopt, Hideki Kand, Edward Rock,Luca Enrique (2009).The anatomy of corporate law: a comparative and functional approach.2nd edition, United Kingdom: Oxford University Press. Thomas Clarke (2007).International Corporate Governance, A Comparative Approach. New York: Routledge Press. Thorstein Veblen (1923).Absentee Ownership: Business Enterprise in Recent Times: the Case of America, New York: Viking Press. Willem Calkoen (2012).The One-Tier Board in the Changing and Converging World of Corporate Governance: A comparative study of boards in the UK, the US and the Netherlands, Netherland: Kluwer. William Orville Douglas, Go East Young Man (1994), New York: Garland. Journal articles Andrei Shleifer - Robert Vishny (1997).”A Survey of Corporate Governance”. Journal of Finance 52.2, pp 737-783. Bruce Aronson (2012).”The Olympus Scandal and Corporate Governance Reform: Can Japan Find a Middle Ground between the Board Monitoring Model and Management Model?” UCLA Pacific Basin Law Journal 30.1, pp 93-148. Edward J. Eberle (2009).”The Method and Role of Comparative Law”. Washington University Global Studies Law Review. 8.3, p 452. Gordon Jeffrey. (2002).”What Enron Means for the Management and Control of the Modern Business Corporation: Some initial reflections”. University of Chicago Law Review 69.3, p1233. Hakan Orbay - Burcin Yurtoglu (2006).”The Impact of Corporate Governance Structures on the Corporate Investment Performance in Turkey”. The Authors Journal Compilation 14.4, pp 349-36. Harwell Wells (2010).”Birth of Corporate Governance”. Seattle University Law Review 33.4, pp 1247-1292. Hillary Sale (2004).”Delaware’s Good Faith”. Cornell Law. Review 89, pp 104-106. Jerzy Grabowiecki (2006).”Keiretsu groups: Their role in Japanese Economy and a reference Point (or a paradigm) for Other Countries”. Visiting Research Fellow Monograph Series N413.Institute of Developing Economies, Japan External Trade Organization. Jonathan Macey - Geoffrey Miller (1991).”Origin of the Blue Sky Laws”. Texas Law Review, 70.2, pp 348-352. Roberta Karmel (1984).”Independent Directors: The Independent Corporate Board: A Means to What End? “, George Washington Law Review, 52.4-5. Sofie Cools (2005). ”The Real Difference in Corporate Law between the United States and Continental Europe: Distribution of Powers”. Delaware Journal of Corporate Law 30.3, pp 697-766. Stijn Claessens-BurcinYurtoglu (2012).”Corporate Governance and Development, An Update”. Focus 10, Global Corporate governance Network, IFC. Yoshikawa, T-McGuire, J. (2008).”Change and continuity in Japanese corporate governance”. Asia Pacific Journal of Management 25.1, pp 5-24. Uma Sridharan, Lori Dickes-Royce Caine (2002).”The Social Impact of Business Failure: Enron”. American Journal of Business, 17.2.
4) Hukukta iflas ne demek? İflâs, iflâs organları tarafından alacaklıların alacağının tahsili amacıyla borçlunun tüm malvarlığı üzerinde gerçekleştirilen cebri bir tasfiye usûlüdür. İflâsa tabi kişilerin iflâs yolu ile takip edilebilmesi, alacaklılara tanınmış bir imkândır. Bankruptcy Law and Entrepreneurship John Armour, University of Oxford, and Douglas Cumming, York University https://edisciplinas.usp.br/pluginfile.php/35883/mod_resource/content/1/CHY%20Bankruptcy_Law_and_Entrepreneurship.pdf Materyal
5) E-ticaret (elektronik ticaret), başta internet olmak üzere elektronik bir ağ üzerinden mal ve hizmetlerin alınıp satılması veya fonların veya verilerin iletilmesidir. Bu ticari işlemler, işletmeden işletmeye (B2B), işletmeden tüketiciye (B2C), tüketiciden tüketiciye veya tüketiciden işletmeye şeklinde gerçekleşir.Yeni e-ticaret kanunu neler getiriyor? International Trade Law Indira Carr, 2010 01.01.2023 E-Ticaret Kanunu
6) Uluslararası Mal Satış Sözleşmeleri (CISG), aynı zamanda Viyana Sözleşmesi olarak da anılır, Birleşmiş Milletler tarafından yeknesak bir uluslararası sözleşme veya model kanun oluşturmak amacıyla oluşturulmuş bir antlaşmadır. Ortaya çıkan model yasa, uluslararası satış anlaşmalarını yönetmek için yaygın olarak kullanılır. 179 devletin taraf olduğu neredeyse evrensel olarak kabul edilen bir Sözleşme haline geldi. Diplomatik İlişkilere İlişkin Viyana Sözleşmesi, dış ilişkilerin yürütülmesi için esastır ve diplomatların görevlerini ev sahibi hükümetin nüfuz tehdidi olmaksızın yerine getirebilmelerini sağlar. Uluslararası Mal Satış Sözleşmeleri (CISG) Contracts for the International Sale of Goods (CISG)
7) IMF, küresel parasal işbirliğini geliştirmek, finansal istikrarı sağlamak, uluslararası ticareti kolaylaştırmak, yüksek istihdamı ve sürdürülebilir ekonomik büyümeyi teşvik etmek ve dünya çapında yoksulluğu azaltmak için çalışan 189 üye ülkeden oluşan bir kuruluştur. IMF, uluslararası parasal ve finansal sistemin istikrarını desteklemek için üç ana işlevi (gözetim, mali yardım ve teknik yardım) kullanır. Overview of the IMF as a Financial Institution https://www.imf.org/en/Home Materyal
8) Ara Sınav
9) Haksız rekabet hukuku, öncelikle aldatıcı veya yanlış bir ticari uygulama yoluyla bir işletmeye ekonomik zarar veren haksız fiillerden oluşur. Haksız rekabet iki geniş kategoriye ayrılabilir: Haksız rekabet bazen yalnızca tüketicilerin ürünün kaynağı konusunda kafasını karıştırmayı amaçlayan haksız fiillere atıfta bulunmak için kullanılır (aldatıcı ticaret uygulamaları olarak da bilinir). Haksız ticaret uygulamaları diğer tüm haksız rekabet biçimlerini kapsar. Yeni Türk Ticaret Kanunu'nda Haksız Rekabet Hükümleri Av. Mehmet BALLI Türk Ticaret Kanunu’na Göre Haksız Rekabet Kavramı ve Unsurları The Main Forms Of Unfair Competition In The Modern World February 2021 DOI:10.15405/epsbs.2021.02.02.153 Conference: International Scientific Forum «National Interest, National Identity and National Security» Authors: Victor I. Samarukha
10) Kyoto mekanizmaları: Temiz geliştirme mekanizması (CDM) Ortak uygulama (JI) Emisyon ticareti (ET) Kyoto mekanizmaları: Teknoloji transferi ve yatırım yoluyla sürdürülebilir kalkınmayı teşvik etmek Diğer ülkelerde emisyonları azaltarak veya karbonu uygun maliyetli bir şekilde atmosferden çıkararak Kyoto taahhütlerine sahip ülkelerin hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olun Özel sektörü ve gelişmekte olan ülkeleri emisyon azaltma çabalarına katkıda bulunmaya teşvik etmek CDM ve JI, karbon piyasasını besleyen proje bazlı iki mekanizmadır. CDM, gelişmekte olan ülkelerde sürdürülebilir kalkınmalarına katkıda bulunan emisyon azaltma veya gidermeyi geliştirme projelerine yatırım yapılmasını içerirken, JI gelişmiş ülkelerin diğer gelişmiş ülkelerde emisyon azaltma veya gidermeyi artırma projeleri yürütmesine olanak tanır. Sözleşme kapsamındaki Ek I Tarafları, Kyoto Protokolü kapsamındaki ulusal bildirimlerinde, mekanizmaları kullanmalarının hedeflerine ulaşmak için yerel eylemi tamamlayıcı olduğunu göstermek için bilgi sağlamalıdır. Bu bilgiler Uyum Komitesinin kolaylaştırıcı şubesi tarafından değerlendirilir. The UN Framework Convention on Climate Change (UNFCCC) 1992 Parıs Agreement 2015 Kyoto Protocol 2005
11) Yolsuzluğun uluslararası ticaret üzerindeki etkilerini araştırmak ve sonuçları genel olarak yolsuzluğun sonuçlarıyla karşılaştırmak için ticaretle ilgili yolsuzluk ölçümlerini kullanıyoruz. İhracatçı bir ekonomideki yolsuzluğu ithalatçı bir ekonomidekinden ayırıyoruz. Her iki ayrım da önemli görünmektedir. Genel olarak yolsuzluk uluslararası ticareti engellerken, gümrüğe rüşvet ödemesi ithalatı artırır. Bu etki, verimsiz gümrüklere sahip ithalatçı ülkelerde en güçlüdür. Sınırda yüksek bekleme süreleri uluslararası ticareti önemli ölçüde azaltmaktadır. Yolsuzluğun ve politikaların öngörülemezliğinin etkileri kesin değildir. International Trade Law Indira Carr, 2010
12) Malların taşınması ve uluslararası ticaret hukuku ile ilgili araştırma ve analitik çalışmalar, özellikle (i) malların deniz yoluyla taşınması ve çok modlu taşımacılık, en son "Rotterdam Kuralları 2008"; (ii) hava hukukunun yönleri; (iii) taşıma belgeleri ve bunların elektronik eşdeğerleri; yanı sıra (iv) uluslararası ticaretin diğer yasal yönleri, özellikle sevkiyat koşullarında (CIF ve FOB) mal satışı. Ayrıca, ticari deniz hukuku alanında bir dizi uluslararası sözleşmenin müzakere edildiği ve kabul edildiği veya esas itibarıyla UNCTAD'ın himayesinde hazırlandığı belirtilmelidir. Ek olarak, UNCTAD'ın himayesinde çeşitli zorunlu olmayan kurallar kabul edildi. International Trade Law Indira Carr, 2010 TIR Convention AETR Convention Rotterdam Rules and etc.
13) Her ülkenin hukuk sistemi, toplumunun değerlerini yansıtır. Sonuç olarak, ulusal kanunlar ve yerel yargı sistemlerinin yapısı ülkeden ülkeye önemli farklılıklar göstermektedir. Bununla birlikte, evlilik, merhumun mirası, haksız fiiller ve ticari işlemler gibi pek çok türde yasal durum veya olay genellikle tek bir ülkeyle veya hatta bir ülke içindeki tek bir yargı alanıyla sınırlı değildir. İlgili her ülkenin mahkemeleri konu üzerinde yargı yetkisi iddiasında bulunabilir ve belirli koşullar altında ilgili her ülkenin kanunları uygulanabilir. Bu tür çatışmalar veya farklılıklar olduğunda, bunları çözmek için prosedürlerin yürürlükte olması gerekir; kanunlar ihtilafı terimi (bazen ihtilaf veya ihtilaf hukuku da olur), her ülke veya devletin hukuk sistemleri arasındaki farklılıklardan kaynaklanan sorunları çözmek için tasarlanmış kanunlar bütününü tanımlar. Kanunlar ihtilafı, öncelikle Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve giderek artan bir şekilde Birleşik Krallık'ta kullanılan bir terimdir. Diğer birçok ülkede (ve tarihsel olarak Birleşik Krallık'ta), uluslararası özel hukuk terimi kullanılmaktadır. International Trade Law Indira Carr, 2010(Choice of Law Chapter).
14) Menkul Kıymetler FUNDAMENTALS OF THE SECURITIES INDUSTRY WILLIAM A. RINI Copyright © 2003 by William A. Rini
*Bu alan öğrencilerin ders öncesi hazırlık ve sonrası dersi pekiştirme için paylaşılan ders materyallerini içerir.

Ders İçin Zorunlu/Önerilen Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Prof.Dr.Ayşe Nur Berzek Ticaret Hukukunun Genel İlkeleri, 11.baskı

Mustafa Çeker, Ticaret Hukuku Genel Esaslar, Karahan Kitabevi, Adana 2015 . Yılmaz Aslan, Ticaret Hukuku Dersleri, 2016
Doğan Şenyüz, Yılmaz Aslan, İşletme Hukuku, 2012
Mehmet Bahtiyar, Kıymetli Evrak Hukuku, Beta Yayınevi, İstanbul 2016
Mehmet Bahtiyar, Ticari İşletme Hukuku, Beta Yayınevi, İstanbul 2015

Adolf Berle-Gardiner Means (1932).The Modern Corporation and Private Property.US: Transaction Publisher.

Ahmed Naciri (2008).Corporate Governance Around the World. New York: Routledge Press.

Adrian Davias (1999). A Strategic Approach to Corporate Governance. Great Britain: Cambridge University Press.

Adam Smith (2005).An Inquiry Into The Nature and Causes of the Wealth of the Nations.USA: The Pennsylvania State University Press.

Bob Tricker (2012).Corporate Governance: Principles, Policies and Practices. Great Britain: Oxford University Press.

Christine Mallin (2012).Handbook On International Corporate Governance: Country Analyses.2nd edition, UK: Edward Elgar Publishing Inc.
Felix Lopez Iturriaga (2009).Codes of Good Governance Around the World. New York: Nova Science Pub Inc.

Institute of Directors (2005).The Handbook of International Corporate Governance: A Definitive Guide: A Country by Country Guide.UK: Kogan Publisher.

Jonathan Macey (2008).Corporate Governance: Promises Kept, Promises Broken. New Jersey: Princeton University Press.

Lewis Black (2007).Why corporations choose Delaware USA: Delaware Department of State.

Patrick Gaughan (2010). Mergers,Acquisitions and Corporate Restructurings.5th edition.USA: John Wiley & Sons Inc. Press.
Reiner Kraakman,John Armour,Paul Davies,Henry Hansmann,Gerard Herdic, Klaus Hopt, Hideki Kand, Edward Rock,Luca Enrique (2009).The anatomy of corporate law: a comparative and functional approach.2nd edition, United Kingdom: Oxford University Press.

Thomas Clarke (2007).International Corporate Governance, A Comparative Approach. New York: Routledge Press.

Thorstein Veblen (1923).Absentee Ownership: Business Enterprise in Recent Times: the Case of America, New York: Viking Press.

Willem Calkoen (2012).The One-Tier Board in the Changing and Converging World of Corporate Governance: A comparative study of boards in the UK, the US and the Netherlands, Netherland: Kluwer.

William Orville Douglas, Go East Young Man (1994), New York: Garland.


Journal articles

Andrei Shleifer - Robert Vishny (1997).”A Survey of Corporate Governance”. Journal of Finance 52.2, pp 737-783.

Bruce Aronson (2012).”The Olympus Scandal and Corporate Governance Reform: Can Japan Find a Middle Ground between the Board Monitoring Model and Management Model?” UCLA Pacific Basin Law Journal 30.1, pp 93-148.

Edward J. Eberle (2009).”The Method and Role of Comparative Law”. Washington University Global Studies Law Review. 8.3, p 452.


Gordon Jeffrey. (2002).”What Enron Means for the Management and Control of the Modern Business Corporation: Some initial reflections”. University of Chicago Law Review 69.3, p1233.

Hakan Orbay - Burcin Yurtoglu (2006).”The Impact of Corporate Governance Structures on the Corporate Investment Performance in Turkey”. The Authors Journal Compilation 14.4, pp 349-36.

Harwell Wells (2010).”Birth of Corporate Governance”. Seattle University Law Review 33.4, pp 1247-1292.

Hillary Sale (2004).”Delaware’s Good Faith”. Cornell Law. Review 89, pp 104-106.

Jerzy Grabowiecki (2006).”Keiretsu groups: Their role in Japanese Economy and a reference Point (or a paradigm) for Other Countries”. Visiting Research Fellow Monograph Series N413.Institute of Developing Economies, Japan External Trade Organization.

Jonathan Macey - Geoffrey Miller (1991).”Origin of the Blue Sky Laws”. Texas Law Review, 70.2, pp 348-352.

Roberta Karmel (1984).”Independent Directors: The Independent Corporate Board: A Means to What End? “, George Washington Law Review, 52.4-5.

Sofie Cools (2005). ”The Real Difference in Corporate Law between the United States and Continental Europe: Distribution of Powers”. Delaware Journal of Corporate Law 30.3, pp 697-766.

Stijn Claessens-BurcinYurtoglu (2012).”Corporate Governance and Development, An Update”. Focus 10, Global Corporate governance Network, IFC.

Yoshikawa, T-McGuire, J. (2008).”Change and continuity in Japanese corporate governance”. Asia Pacific Journal of Management 25.1, pp 5-24.

Uma Sridharan, Lori Dickes-Royce Caine (2002).”The Social Impact of Business Failure: Enron”. American Journal of Business, 17.2.

Diğer Kaynaklar: Prof.Dr.Ayşe Nur Berzek Ticaret Hukukunun Genel İlkeleri, 11.baskı

Mustafa Çeker, Ticaret Hukuku Genel Esaslar, Karahan Kitabevi, Adana 2015 . Yılmaz Aslan, Ticaret Hukuku Dersleri, 2016
Doğan Şenyüz, Yılmaz Aslan, İşletme Hukuku, 2012
Mehmet Bahtiyar, Kıymetli Evrak Hukuku, Beta Yayınevi, İstanbul 2016
Mehmet Bahtiyar, Ticari İşletme Hukuku, Beta Yayınevi, İstanbul 2015

Adolf Berle-Gardiner Means (1932).The Modern Corporation and Private Property.US: Transaction Publisher.

Ahmed Naciri (2008).Corporate Governance Around the World. New York: Routledge Press.

Adrian Davias (1999). A Strategic Approach to Corporate Governance. Great Britain: Cambridge University Press.

Adam Smith (2005).An Inquiry Into The Nature and Causes of the Wealth of the Nations.USA: The Pennsylvania State University Press.

Bob Tricker (2012).Corporate Governance: Principles, Policies and Practices. Great Britain: Oxford University Press.

Christine Mallin (2012).Handbook On International Corporate Governance: Country Analyses.2nd edition, UK: Edward Elgar Publishing Inc.
Felix Lopez Iturriaga (2009).Codes of Good Governance Around the World. New York: Nova Science Pub Inc.

Institute of Directors (2005).The Handbook of International Corporate Governance: A Definitive Guide: A Country by Country Guide.UK: Kogan Publisher.

Jonathan Macey (2008).Corporate Governance: Promises Kept, Promises Broken. New Jersey: Princeton University Press.

Lewis Black (2007).Why corporations choose Delaware USA: Delaware Department of State.

Patrick Gaughan (2010). Mergers,Acquisitions and Corporate Restructurings.5th edition.USA: John Wiley & Sons Inc. Press.
Reiner Kraakman,John Armour,Paul Davies,Henry Hansmann,Gerard Herdic, Klaus Hopt, Hideki Kand, Edward Rock,Luca Enrique (2009).The anatomy of corporate law: a comparative and functional approach.2nd edition, United Kingdom: Oxford University Press.

Thomas Clarke (2007).International Corporate Governance, A Comparative Approach. New York: Routledge Press.

Thorstein Veblen (1923).Absentee Ownership: Business Enterprise in Recent Times: the Case of America, New York: Viking Press.

Willem Calkoen (2012).The One-Tier Board in the Changing and Converging World of Corporate Governance: A comparative study of boards in the UK, the US and the Netherlands, Netherland: Kluwer.

William Orville Douglas, Go East Young Man (1994), New York: Garland.


Journal articles

Andrei Shleifer - Robert Vishny (1997).”A Survey of Corporate Governance”. Journal of Finance 52.2, pp 737-783.

Bruce Aronson (2012).”The Olympus Scandal and Corporate Governance Reform: Can Japan Find a Middle Ground between the Board Monitoring Model and Management Model?” UCLA Pacific Basin Law Journal 30.1, pp 93-148.

Edward J. Eberle (2009).”The Method and Role of Comparative Law”. Washington University Global Studies Law Review. 8.3, p 452.


Gordon Jeffrey. (2002).”What Enron Means for the Management and Control of the Modern Business Corporation: Some initial reflections”. University of Chicago Law Review 69.3, p1233.

Hakan Orbay - Burcin Yurtoglu (2006).”The Impact of Corporate Governance Structures on the Corporate Investment Performance in Turkey”. The Authors Journal Compilation 14.4, pp 349-36.

Harwell Wells (2010).”Birth of Corporate Governance”. Seattle University Law Review 33.4, pp 1247-1292.

Hillary Sale (2004).”Delaware’s Good Faith”. Cornell Law. Review 89, pp 104-106.

Jerzy Grabowiecki (2006).”Keiretsu groups: Their role in Japanese Economy and a reference Point (or a paradigm) for Other Countries”. Visiting Research Fellow Monograph Series N413.Institute of Developing Economies, Japan External Trade Organization.

Jonathan Macey - Geoffrey Miller (1991).”Origin of the Blue Sky Laws”. Texas Law Review, 70.2, pp 348-352.

Roberta Karmel (1984).”Independent Directors: The Independent Corporate Board: A Means to What End? “, George Washington Law Review, 52.4-5.

Sofie Cools (2005). ”The Real Difference in Corporate Law between the United States and Continental Europe: Distribution of Powers”. Delaware Journal of Corporate Law 30.3, pp 697-766.

Stijn Claessens-BurcinYurtoglu (2012).”Corporate Governance and Development, An Update”. Focus 10, Global Corporate governance Network, IFC.

Yoshikawa, T-McGuire, J. (2008).”Change and continuity in Japanese corporate governance”. Asia Pacific Journal of Management 25.1, pp 5-24.

Uma Sridharan, Lori Dickes-Royce Caine (2002).”The Social Impact of Business Failure: Enron”. American Journal of Business, 17.2.

BÖLÜM III: DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI İLE İLİŞKİSİ

(Aşağıdaki matris, ders öğrenme çıktıları (DÖÇ) ile program öğrenme çıktıları (KPÖÇ ve APÖÇ) ile bağını ve (varsa) onlara hangi düzeyde katkı sağladığını sayısal olarak göstermektedir.

Ders Öğrenme Çıktıları ile Program Öğrenme Çıktıları İlişki Matrisi

(KPÖÇ: Kilit Program Öğrenme Çıktılarını; APÖÇ: KPÖÇ ile ilişkilendirilmiş Alt Öğrenme Çıktılarını tanımlar. )
DÖÇ/PÖÇ KPÖÇ 1 KPÖÇ 2 KPÖÇ 3 KPÖÇ 4 KPÖÇ 5
1 2 3 4 1 2 3 4 5 1 2 3 4 5 6 1 2 3 4 1 2 3 4 5 6 7 8 9
DÖÇ1
DÖÇ2
DÖÇ3
DÖÇ4
DÖÇ5
DÖÇ6
DÖÇ7
DÖÇ8
DÖÇ9
DÖÇ10
DÖÇ11
DÖÇ12
DÖÇ13

Dersin Program Öğrenme Çıktılarına Katkı Düzeyi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Program Öğrenme Çıktıları Katkı Oranı (1-5)
1) Dış ticaret operasyonlarına ilişkin temel, kuramsal ve uygulamalı bilgileri açıklar.
2) Uluslararası ekonomik, politik, kültürel, sosyal, hukuki ve finansal konjonktürü takip etmek için gerekli bilgileri analiz eder.
3) Uluslararası ticaretin, lojistiğin ve gümrük işlemlerinin gerektirdiği yönetimsel bilgileri kullanır
4) Bir yarı yıl boyunca iş hayatının içinde bulunarak öğrendiği teorik bilgilerini uygular.
5) İş dünyasının ve toplumun beklentileri doğrultusunda gelişen ve üniversitemizin kurumsal çıktıları olarak tanımlamış olduğu yetkinlikleri temel düzeyde kazanır

BÖLÜM IV: DERSİN ÖĞRENME VE ÖĞRETME YÖNTEMLERİ İLE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİ

Dersin Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

(Üniversitemiz genelinde kullanılan tüm öğrenme ve öğretme yöntemleri sistematik olarak yönetilmektedir. Akademik birimlerden gelen talepler doğrultusunda bölüm/programların öğrenme ve öğretme yöntemleri ilgili kurullarımız tarafından değerlendirilmekte ve uygun bulunursa, üniversite havuzunda toplanmaktadır. Bölüm ve programlar, kendileri için program tasarımlarına uygun olan yöntemleri bu havuzdan seçebilmektedirler. Benzer şekilde, dersler için kullanılması uygun görülen yöntemler de programlar düzeyinde belirlenmiş olan yöntemler arasından seçilebilmektedir.)
Programa Genelinde Kullanılan Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri
Ders İçin Kullanılan Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri
Anlatım
Tartışma
Vaka Çalışması
Problem Çözme
Gösterip Yaptırma
Gösterim
Laboratuvar
Okuma
Ödev
Proje Hazırlama
Tez Hazırlama
Akran Eğitimi
Seminer
Teknik Gezi
Ders Konferansı
Beyin Fırtınası
Soru Cevap
Bireysel ve Grup Çalışması
Rol Oynama-Canlandırma-Doğaçlama
Stüdyo Uygulamaları
Derse Aktif Katılım

Dersin Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

(Üniversitemiz genelinde kullanılan tüm ölçme ve değerlendirme yöntemleri sistematik olarak yönetilmektedir. Akademik birimlerden gelen talepler doğrultusunda bölüm/programların ölçme ve değerlendirme yöntemleri ilgili kurullarımız tarafından değerlendirilmekte ve uygun bulunursa, üniversite havuzunda toplanmaktadır. Bölüm ve programlar, kendileri için program tasarımlarına uygun olan yöntemleri bu havuzdan seçebilmektedirler. Benzer şekilde, dersler için kullanılması uygun görülen yöntemler de programlar düzeyinde belirlenmiş olan yöntemler arasından seçilebilmektedir.)
Programa Genelinde Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
Ders İçin Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
Ara Sınav
Sunum
Yarıyıl Sonu Sınavı
Kısa Sınav
Rapor Değerlendirme
Ödev Değerlendirme
Sözlü sınav
Tez Sunma
Jüri Değerlendirmesi
Uygulama Sınavı
İşyerinde Uygulama Eğitimi Değerlendirmesi
Derse Aktif Katılım
Tartışmalara Katılım

DÖÇ İle Öğrenme-Öğretme Yöntemleri ve Ölçme-Değerlendirme Yöntemleri İlişki Matrisi

(Aşağıdaki matris, dersin öğrenme çıktıları ile ilişkili olarak ders için belirlenmiş olan öğrenme ve öğretme yöntem(leri) ile ölçme ve değerlendirme yöntem(leri)ni göstermektedir.)
ÖĞRENME VE ÖĞRETME YÖNTEMLERİ
DERS ÖĞRENME ÇIKTILARI
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİ
DÖÇ1 DÖÇ2 DÖÇ3 DÖÇ4 DÖÇ5 DÖÇ6 DÖÇ7 DÖÇ8 DÖÇ9 DÖÇ10 DÖÇ11 DÖÇ12 DÖÇ13
-Anlatım -Ara Sınav
-Tartışma -Sunum
-Vaka Çalışması
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİ Yarıyıl Sonu Sınavı
"> -Yarıyıl Sonu Sınavı -Problem Çözme -Kısa Sınav -Gösterip Yaptırma -Rapor Değerlendirme -Gösterim -Ödev Değerlendirme -Laboratuvar -Sözlü sınav -Okuma -Tez Sunma -Ödev -Jüri Değerlendirmesi -Proje Hazırlama -Uygulama Sınavı -Tez Hazırlama -İşyerinde Uygulama Eğitimi Değerlendirmesi -Akran Eğitimi -Derse Aktif Katılım -Seminer -Tartışmalara Katılım -Teknik Gezi -Ders Konferansı -Beyin Fırtınası -Soru Cevap -Bireysel ve Grup Çalışması -Rol Oynama-Canlandırma-Doğaçlama -Stüdyo Uygulamaları -Derse Aktif Katılım

Dersin Ölçme ve Değerlendirme Yöntemlerinin Başarı Notuna Katkısı

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri Uygulama Sayısı / Yarıyıl Katkı Oranı
Kısa Sınavlar 2 % 10.00
Ara Sınavlar 1 % 30.00
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 60.00
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİNİN BAŞARI NOTUNA KATKI ORANI % 40
YARIYIL SONU SINAVININ BAŞARI NOTUNA KATKI ORANI % 60
Toplam % 100

BÖLÜM V: DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ

ÖĞRENME VE ÖĞRETME ETKİNLİKLERİ İŞ YÜKÜ
Öğrenme ve Öğretme Etkinlikleri Etkinlik Sayısı/Yarıyıl Süresi (saat) Toplam İş Yükü
Ders 14 2 28
Laboratuvar 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Derse Özgü Staj 0 0 0
Arazi Çalışması 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışması 14 1 14
Sunum / Seminer 0 0 0
Proje 0 0 0
Ödevler 1 5 5
Öğrenme ve Öğretme Etkinlikleri Toplam İş Yükü - - 47
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME ETKİNLİKLERİ İŞ YÜKÜ
Ölçme ve Değerlendirme Etkinlikleri Etkinlik Sayısı/Yarıyıl Süresi (saat) Toplam İş Yükü
Kısa Sınav 2 3 6
Ara Sınavlar 1 8 8
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 16 16
Ölçme ve Değerlendirme Etkinlikleri Toplam İş Yükü - - 30
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Öğrenme ve Öğretme + Ölçme ve Değerlendirme Etkinlikleri) 77
DERSİN AKTS KREDİSİ (Toplam İş Yükü/25.5 Saat) 3