ANASAYFAKURUMSAL BİLGİLEREĞİTİM VE ÖĞRETİM PROGRAMLARI Bilgisayar Mühendisliği (İngilizce)SERTİFİKA PROGRAMLARIÖĞRENCİLER İÇİN FAYDALI BİLGİLER, KAYNAKLAR VE SERVİSLERFAYDALI LİNKLER VE DÖKÜMANLARİLAVE VE DESTEKLEYİCİ BİLGİLER

DERSİN GENEL BİLGİLERİ

Ders Kodu Ders Adı Yıl Yarıyıl Teorik Pratik Kredi AKTS
60223YEEOS-SOC2295 Social Groups and Discrimination 3 Güz 2 0 2 3
Dersin Türü: University Elective
Dersin Düzeyi: Lisans      TYYÇ:6. Düzey      QF-EHEA:1. Düzey      EQF-LLL:6. Düzey
Dersin Öğretim Dili: İngilizce
Dersin Ön/Yan Koşulu: Yoktur
Dersin Veriliş Şekli: Uzaktan Eğitim
Dersin Koordinatörü: Dr. Öğr. Üyesi TUBA DEMİRCİ
Dersin Öğretim Eleman(lar)ı: Dr. Öğr. Üyesi TUBA DEMİRCİ
Dersin Kategorisi: Yetkinlik Geliştirme (Üniversite Seçmeli)

BÖLÜM II: DERSİN TANITIMI

Dersin Amacı ve İçeriği

Dersin Amacı: This is an undergraduate course that covers major approaches to social groups, stratification , discrimination and inequality with some special emphasis on the classical and modern explanations of the causes of social, economic and political inequality.
Dersin İçeriği: Key issues include the consequences of inequality for individuals and groups; the relative importance of economic, political and social forces in creating and sustaining discrimination and inequality; the significance of social class, race, ethnicity and gender; and the use of social policy to mitigate these. Cases range from technologically simple societies, traditional and industrialized societies the in modern times. The main goals of the course are as follows; to understand major substantive issues involved in social groups and stratification, discrimination and inequality; ; achieve this understanding by becoming acquainted with the major world views, theories, models, methods, and people involved in stratification and discrimination research.

Derse Özgü Kurallar

DERSE ÖZGÜ KURAL BULUNMAMAKTADIR; DERSLER ONLINEBEYKOZ ÜZERİNDEN ÇEVRİMİÇİ GERÇEKLEŞTİRİLECEKTİR

Dersin Öğrenme Çıktıları (DÖÇ)

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ), dersi başarı ile tamamlayan öğrencilerin kendilerinden sahip olmaları beklenen bilgi, beceri ve yetkinlikleri ifade eder. Bu bağlamda, bu ders için tanımlanmış olan Ders Öğrenme Çıktıları aşağıda verilmektedir.
Bilgi (Kuramsal ve/veya olgusal bilgi olarak tanımlanmıştır.)
  1) define various social groups through different theoretical approaches
  2) distinguish types of discrimination and define them
  3) question discriminatory behaviour, institutions and policies
Beceriler (Bilişsel ve/veya uygulama becerileri olarak tanımlanmıştır.)
  1) be receptive to different opinions and adopt democratic discussion
Yetkinlikler ("Bağımsız Çalışabilme", "Sorumluluk Alabilme", "Öğrenme", "İletişim ve Sosyal" ve "Alana Özgü" yetkinlikler olarak tanımlanmıştır.)
  1) communicate without prejudices and stereotypes
  2) object to discriminatory language and hate speech

Haftalık Ders Planı

Hafta Konu
Materyal Paylaşımı *
Ön Hazırlık Pekiştirme
1) Introduction: Means& Aims; Wendy Bottero, Stratification : Social Division and Inequality, Routledge: UK; USA, 2005. Mary E. Kite, Bernard E. Whitley, Jr. Psychology of Prejudice and Discrimination, Third Edition, Routledge: NY; Abingdon, 2016. Lucinda Platt, Understanding Inequalities, Stratification and Difference , Polity Press, USA, 2019.
2) Defining and Studying Social Groups Scientifically & The Functions of Social Groups Stangor, CH. 1, 1-27; and CH.2, 28-51; CH. 3, 52-74 WB, Stratification and Social Distance, pp.1-14 LP, 17-48
3) Social Hierarchy; Inequality, Stereotyping, Prejudice and Discrimination Kite & Whitley, pp.1-45 Sidanius, Social Hierarchy and Asymmetrical Group Behavior, 227-262
4) Images of Inequality Images of Inequality WB, pp. 15-32
5) Theories On Inequality and Discrimination WB, pp.33-51; 52-67
6) Social Influence, Categorization and Stereotypes Kite& Whitely, pp.86-125; Stangor, 75-121
7) NO CLASS- MIDTERM WEEK
8) NO CLASS- MIDTERM WEEK
9) Experiencing Discrimination Kite& Whitely, pp. 392-439 Sidanius, "Let's Both Agree That You're Really Stupid" The Power of Consensual Ideology,103-126
10) Discrimination& Inequality-1 Class & Race &Ethnicity LP, pp. 50-78 (class) WB, pp.89-105 (race) LP, pp. 108-138 (ethnicity) Sidanius, "They're Just Too Lazy to Work": Discrimination in the Labor Market,150-177 Sidanius, "The More of Them' in Prison, the Better": Institutional Terror, Social Control, and the Dynamics of the Criminal Justice System”, 202-224
11) Discrimination& Inequality 2 –Gender, Sexual Orientation & Migration Status LP, pp.79-107 Kite &Whitely, pp.440-481 (Gender& Sexual Orientation) LP, pp.139-162 (immigration)
12) Discrimination& Inequality-3 Disability, Aging, Health &Housing LP, pp.163-187 (Disability) LP, pp.189-205 (Aging) LP, pp.263-284 (Health) LP, pp.287-309 (Housing) Sidanius, "They're Just Mentally and Physically Unfit": Discrimination in Education and Health Care, 178-201
13) Discrimination& Inequality-4: Intersectionality of Inequalities and Reducing Prejudice and Discrimination LP, pp. 310-315 (intersectionality) Kite& Whitely, pp. 527-571
14) General Evaluation
15) FINAL EXAM PERIOD STARTS
*Bu alan öğrencilerin ders öncesi hazırlık ve sonrası dersi pekiştirme için paylaşılan ders materyallerini içerir.

Ders İçin Zorunlu/Önerilen Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Charles Stangor, Social Groups in Action and Interaction, Psychology Press: New York and Hove, 2004. (From now on Stangor)
Jim Sidanius & Felicia Pratto, Social Dominance, THE PRESS SYNDICATE OF THE UNIVERSITY OF CAMBRIDGE; Cambridge, UK, 2001 (from now on Sidanius)
Wendy Bottero, Stratification : Social Division and Inequality, Routledge: UK; USA, 2005.
Mary E. Kite, Bernard E. Whitley, Jr. Psychology of Prejudice and Discrimination, Third Edition, Routledge: NY; Abingdon, 2016.
Lucinda Platt, Understanding Inequalities, Stratification and Difference , Polity Press, USA, 2019.
Diğer Kaynaklar: Wendy Bottero, Stratification : Social Division and Inequality, Routledge: UK; USA, 2005.
Mary E. Kite, Bernard E. Whitley, Jr. Psychology of Prejudice and Discrimination, Third Edition, Routledge: NY; Abingdon, 2016.
Lucinda Platt, Understanding Inequalities, Stratification and Difference , Polity Press, USA, 2019.

BÖLÜM III: DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI İLE İLİŞKİSİ

(Aşağıdaki matris, ders öğrenme çıktıları (DÖÇ) ile program öğrenme çıktıları (KPÖÇ ve APÖÇ) ile bağını ve (varsa) onlara hangi düzeyde katkı sağladığını sayısal olarak göstermektedir.

Ders Öğrenme Çıktıları ile Program Öğrenme Çıktıları İlişki Matrisi

(KPÖÇ: Kilit Program Öğrenme Çıktılarını; APÖÇ: KPÖÇ ile ilişkilendirilmiş Alt Öğrenme Çıktılarını tanımlar. )
DÖÇ/PÖÇ KPÖÇ 1 KPÖÇ 2 KPÖÇ 3 KPÖÇ 4 KPÖÇ 5
1 1 2 3 4 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 1 2 3 4 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
DÖÇ1
DÖÇ2
DÖÇ3
DÖÇ4
DÖÇ5
DÖÇ6

Dersin Program Öğrenme Çıktılarına Katkı Düzeyi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Program Öğrenme Çıktıları Katkı Oranı (1-5)
1) Alanı ile ilgili temel bilim konularındaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri bilgisayar mühendisliği problemlerinin çözümü için birlikte kullanır ve uygular.
2) Bilgisayar mühendisliği uygulamalarını analiz eder, modeller, gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlar ve geliştirir; bu amaçla uygun yöntemleri, araçları ve teknolojileri seçer ve kullanır.
3) Sürekli gelişen bilgisayar mühendisliği alanının ve küresel rekabet ortamının gerektirdiği yetkinliklere sahiptir.
4) Öğrenimi sırasında kendi alanında en az bir yarıyıl boyunca iş yaşamının içinde bulunarak öğrendiği bilgileri uygular.
5) İş dünyasının ve toplumun beklentileri doğrultusunda gelişen ve üniversitemizin kurumsal çıktıları olarak tanımlamış olduğu yetkinlikleri ileri düzeyde kazanır.

BÖLÜM IV: DERSİN ÖĞRENME VE ÖĞRETME YÖNTEMLERİ İLE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİ

Dersin Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

(Üniversitemiz genelinde kullanılan tüm öğrenme ve öğretme yöntemleri sistematik olarak yönetilmektedir. Akademik birimlerden gelen talepler doğrultusunda bölüm/programların öğrenme ve öğretme yöntemleri ilgili kurullarımız tarafından değerlendirilmekte ve uygun bulunursa, üniversite havuzunda toplanmaktadır. Bölüm ve programlar, kendileri için program tasarımlarına uygun olan yöntemleri bu havuzdan seçebilmektedirler. Benzer şekilde, dersler için kullanılması uygun görülen yöntemler de programlar düzeyinde belirlenmiş olan yöntemler arasından seçilebilmektedir.)
Programa Genelinde Kullanılan Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri
Ders İçin Kullanılan Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri
Anlatım
Tartışma
Vaka Çalışması
Problem Çözme
Gösterip Yaptırma
Gösterim
Laboratuvar
Okuma
Ödev
Proje Hazırlama
Tez Hazırlama
Akran Eğitimi
Seminer
Teknik Gezi
Ders Konferansı
Beyin Fırtınası
Soru Cevap
Bireysel ve Grup Çalışması
Rol Oynama-Canlandırma-Doğaçlama
Stüdyo Uygulamaları
Derse Aktif Katılım

Dersin Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

(Üniversitemiz genelinde kullanılan tüm ölçme ve değerlendirme yöntemleri sistematik olarak yönetilmektedir. Akademik birimlerden gelen talepler doğrultusunda bölüm/programların ölçme ve değerlendirme yöntemleri ilgili kurullarımız tarafından değerlendirilmekte ve uygun bulunursa, üniversite havuzunda toplanmaktadır. Bölüm ve programlar, kendileri için program tasarımlarına uygun olan yöntemleri bu havuzdan seçebilmektedirler. Benzer şekilde, dersler için kullanılması uygun görülen yöntemler de programlar düzeyinde belirlenmiş olan yöntemler arasından seçilebilmektedir.)
Programa Genelinde Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
Ders İçin Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
Ara Sınav
Sunum
Yarıyıl Sonu Sınavı
Kısa Sınav
Rapor Değerlendirme
Ödev Değerlendirme
Sözlü sınav
Tez Sunma
Jüri Değerlendirmesi
Uygulama Sınavı
İşyerinde Uygulama Eğitimi Değerlendirmesi
Derse Aktif Katılım
Tartışmalara Katılım

DÖÇ İle Öğrenme-Öğretme Yöntemleri ve Ölçme-Değerlendirme Yöntemleri İlişki Matrisi

(Aşağıdaki matris, dersin öğrenme çıktıları ile ilişkili olarak ders için belirlenmiş olan öğrenme ve öğretme yöntem(leri) ile ölçme ve değerlendirme yöntem(leri)ni göstermektedir.)
ÖĞRENME VE ÖĞRETME YÖNTEMLERİ
DERS ÖĞRENME ÇIKTILARI
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİ
DÖÇ1 DÖÇ2 DÖÇ3 DÖÇ4 DÖÇ5 DÖÇ6
-Anlatım -Ara Sınav
-Tartışma -Sunum
-Vaka Çalışması -Yarıyıl Sonu Sınavı
-Problem Çözme -Kısa Sınav
-Gösterip Yaptırma -Rapor Değerlendirme
-Gösterim -Ödev Değerlendirme
-Laboratuvar -Sözlü sınav
-Okuma -Tez Sunma
-Ödev -Jüri Değerlendirmesi
-Proje Hazırlama -Uygulama Sınavı
-Tez Hazırlama -İşyerinde Uygulama Eğitimi Değerlendirmesi
-Akran Eğitimi -Derse Aktif Katılım
-Seminer -Tartışmalara Katılım
-Teknik Gezi
-Ders Konferansı
-Beyin Fırtınası
-Soru Cevap
-Bireysel ve Grup Çalışması
-Rol Oynama-Canlandırma-Doğaçlama
-Stüdyo Uygulamaları
-Derse Aktif Katılım

Dersin Ölçme ve Değerlendirme Yöntemlerinin Başarı Notuna Katkısı

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri Uygulama Sayısı / Yarıyıl Katkı Oranı
Kısa Sınavlar 2 % 20.00
Ara Sınavlar 1 % 30.00
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 50.00
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİNİN BAŞARI NOTUNA KATKI ORANI % 50
YARIYIL SONU SINAVININ BAŞARI NOTUNA KATKI ORANI % 50
Toplam % 100

BÖLÜM V: DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ

ÖĞRENME VE ÖĞRETME ETKİNLİKLERİ İŞ YÜKÜ
Öğrenme ve Öğretme Etkinlikleri Etkinlik Sayısı/Yarıyıl Süresi (saat) Toplam İş Yükü
Ders 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Derse Özgü Staj 0 0 0
Arazi Çalışması 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışması 0 0 0
Sunum / Seminer 0 0 0
Proje 0 0 0
Ödevler 0 0 0
Öğrenme ve Öğretme Etkinlikleri Toplam İş Yükü - - 0
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME ETKİNLİKLERİ İŞ YÜKÜ
Ölçme ve Değerlendirme Etkinlikleri Etkinlik Sayısı/Yarıyıl Süresi (saat) Toplam İş Yükü
Kısa Sınav 2 0 0
Ara Sınavlar 1 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 0 0
Ölçme ve Değerlendirme Etkinlikleri Toplam İş Yükü - - 0
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Öğrenme ve Öğretme + Ölçme ve Değerlendirme Etkinlikleri) 0
DERSİN AKTS KREDİSİ (Toplam İş Yükü/25.5 Saat) 3