ANASAYFAKURUMSAL BİLGİLEREĞİTİM VE ÖĞRETİM PROGRAMLARI Psikoloji (İngilizce)SERTİFİKA PROGRAMLARIÖĞRENCİLER İÇİN FAYDALI BİLGİLER, KAYNAKLAR VE SERVİSLERFAYDALI LİNKLER VE DÖKÜMANLARİLAVE VE DESTEKLEYİCİ BİLGİLER

DERSİN GENEL BİLGİLERİ

Ders Kodu Ders Adı Yıl Yarıyıl Teorik Pratik Kredi AKTS
60313TAEOZ-PSY0083 Life-Span Development I 2 Güz 3 0 3 6
Dersin Türü: Zorunlu
Dersin Düzeyi: Lisans      TYYÇ:6. Düzey      QF-EHEA:1. Düzey      EQF-LLL:6. Düzey
Dersin Öğretim Dili: İngilizce
Dersin Ön/Yan Koşulu: Yoktur
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Dr. Öğr. Üyesi EDA YILMAZER
Dersin Öğretim Eleman(lar)ı: Dr. Öğr. Üyesi EDA YILMAZER
Dersin Kategorisi: Temel Alan

BÖLÜM II: DERSİN TANITIMI

Dersin Amacı ve İçeriği

Dersin Amacı: It is aimed that students acquire knowledge about the life-long development approach, basic concepts and theories of developmental psychology, research methods, developmental periods and fields. It is aimed to evaluate human development by taking into account the interactions between physical, cognitive and socio-emotional development areas and the effects of previous life periods on later periods. This first semester of the lifelong developmental psychology course, which is a two-semester course, examines physical, cognitive, socio-emotional, and moral development from conception to middle childhood.



Dersin İçeriği: Öğrencilerin yaşam boyu gelişim yaklaşımı, gelişim psikolojisinin temel kavramları ve kuramları, araştırma yöntemleri, gelişim dönemleri ve alanları ile ilgili bilgi edinmeleri amaçlanmaktadır. Fiziksel, bilişsel ve sosyo-duygusal gelişim alanları arasındaki etkileşimleri ve önceki yaşam dönemlerinin sonraki dönemlere etkilerini dikkate alarak insan gelişimini değerlendirmeleri amaçlanmaktadır. İki dönemlik bir ders olan yaşam boyu gelişim psikolojisi dersinin bu ilk döneminde, döllenmeden orta çocukluğa kadar süreçteki fiziksel, bilişsel, sosyo-duygusal, ve ahlaki gelişim incelenir.

Dersin Öğrenme Çıktıları (DÖÇ)

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ), dersi başarı ile tamamlayan öğrencilerin kendilerinden sahip olmaları beklenen bilgi, beceri ve yetkinlikleri ifade eder. Bu bağlamda, bu ders için tanımlanmış olan Ders Öğrenme Çıktıları aşağıda verilmektedir.
Bilgi (Kuramsal ve/veya olgusal bilgi olarak tanımlanmıştır.)
  1) Gelişim psikolojinin temel kavramlarını, kuramsal yaklaşımlarını, gelişim dönemlerini ve alanlarını tanımlar.
  2) Çocukluk dönemindeki fiziksel, bilişsel ve sosyo-duygusal gelişim özelliklerini açıklar.
  3) Gelişimin biyolojik temellerini ve sosyal çevrenin gelişime etkilerini açıklar. Kalıtım-çevre tartışmasını açıklayabilir.
  4) Psikolojik değerlendirmelerinde sosyal bağlamın özelliklerini dikkate alır.
  5) Gelişim psikolojisi alanında kullanılan araştırma yöntem ve tekniklerini açıklar.
Beceriler (Bilişsel ve/veya uygulama becerileri olarak tanımlanmıştır.)
  1) Akademik ve klinik çalışmalarında bireyin fiziksel, psikolojik ve sosyal gelişimini yaşam boyu bakış açısı ile ele alır.
Yetkinlikler ("Bağımsız Çalışabilme", "Sorumluluk Alabilme", "Öğrenme", "İletişim ve Sosyal" ve "Alana Özgü" yetkinlikler olarak tanımlanmıştır.)
  1) Çocuk gelişimi alanında yapılan bilimsel araştırmaları takip eder.
  2) Ekip çalışmalarında araştırmanın her aşamasına katkıda bulunur, bireysel sorumluluklarını etkili bir şekilde yerine getirir.
  3) Çocuk gelişimini; farklı gelişim alanları arasındaki etkileşimleri ve çocukluk döneminin diğer yaşam dönemleri ile ilişkisini dikkate alarak değerlendirir.
  4) Mesleki çalışmalarında çocuklar ile onların bilişsel ve sosyal becerilerine uygun olarak iletişim kurar.
  5) Psikoloji alanındaki klinik ve akademik çalışmalarını çocukların fiziksel, bilişsel ve sosyo-duygusal gelişim ihtiyaçlarına göre şekillendirir.

Haftalık Ders Planı

Hafta Konu
Materyal Paylaşımı *
Ön Hazırlık Pekiştirme
1) Ders ile ilgili bilgilendirme, Gelişimde Yaşam Boyu Bakış Açısı
2) Gelişim Psikolojisi Kuramları (İnsan gelişimiyle ilgili temel kuramlar)
3) Gelişim Psikolojisinde Araştırma Yöntemleri ( Yaşam boyu gelişim araştırmalarının veri toplama yöntemleri, araştırma desenleri, etiğe uygunluğu)
4) Gelişimin Biyolojik Temelleri (evrimsel bakış açısı, insan gelişiminde genetik ilkeler, üreme ile ilgili güçlükler, gelişimde kalıtım ve çevre etkileşimi)
5) Doğum Öncesi Gelişim ve Doğum, doğum öncesi gelişim evreleri, doğum öncesi gelişimde teratoloji, doğum sürecinde yenidoğanın değerlendirilmesi, doğum sonrası dönemde fiziksel, duygusal, psikolojik uyum ve bağ kurma.
6) Bebeklikte Fiziksel ve Bilişsel Gelişim, ince motor, kalın-büyük motor becerileri, refleksler, bebeğin algı ve duyu gelişim özellikleri.
7) Bebeklikte Bilişsel Gelişim, Piaget'nin bebek gelişim kuramı, bebeklerin öğrenme psikolojisi, bebeği gelişim ve zekasının yordanmasında kullanılanılan ölçme araçları tartışması, dilin doğası ve bebeklik dönemindeki gelişim aşamaları.
8) Vize
9) Bebeklikte sosyoduygusal gelişim, kişilik ve duygusal gelişim, bağlanma ve gelişimi, bağlanma kuramı ve stilleri, sosyal bağlamların gelişim üzerindeki etkisi
10) Erken çocuklukta fiziksel ve bilişsel gelişim, erken çocuklukta gerçekleşen beden büyümesi, motor gelişim, uyku, beslenme ve egzersiz, erken çocukluktaki bilişsel değişimleri Piaget'nin işlem öncesi evresi, Vygotsky'nin kuramı ve bilgi işlem süreci görüşleri, erken çocuklukta dil gelişimi, erken çocuklukta eğitim.
11) Erken çocuklukta sosyo-duygusal gelişim, benlik, duygusal, ahlaki ve cinsiyet gelişim, ebeveyn tutumlarının erken çocukluk gelişimine etkisi, kardeş ilişkilerinin sosyo-duygusal gelişime etkisi, akran ilişkilerinin sosyal beceriye katkısı, erken çocuklukta oyunun önemi, televizyon ve teknolojik aygıtların gelişime etkisi
12) Erken çocuklukta sosyo-duygusal gelişim-2, pozitif disiplin, çocuğa yönelik ihmal, istismar,
13) Orta ve geç çocuklukta fiziksel ve bilişsel gelişim. Piaget'nin bilişsel kuramı ışığında bilişsel değişim ve gelişim, Öğrenme Güçlüğü (disleksi, disgrafi, diskalkuli), Dikkat Eksiklği Hiperaktivite Bozukluğu, Duygusal ve Davranışsal Bozukluklar, Yaygın Gelişimsel Bozukluk, zeka ve zeka puanları farkının yorumlanması, zekanın uç değerleriyle ilgili belirtiler ve müdahaleler.
14) Orta ve Geç Çocuklukta Fiziksel ve Bilişsel Gelişim-2
15) Araştırma Ödevleri Sunumu
16) Yarı yıl sonu sınavı
*Bu alan öğrencilerin ders öncesi hazırlık ve sonrası dersi pekiştirme için paylaşılan ders materyallerini içerir.

Ders İçin Zorunlu/Önerilen Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Santrock, John, W. (2010). Life-Span Development, McGraw-Hill Companies, Inc.
Diğer Kaynaklar: Cloninger, S. C. (2000), Theories of Personality Understanding Persons, (Third Edition), New Jersey, Prentice-Hall, Inc.
Gander, M.J., Gardiner, H.W. (2010). Çocuk ve Ergen Gelişimi. (Çev. A. Dönmez, B. Onur, N. Çelen). İstanbul: İmge Kitabevi.
Miller, P.H. (2008). Gelişim Psikolojisi Kuramları. (Çev. Z. Gültekin, Yayına Hazırlayan: B. Onur) Ankara, İmge Kitabevi.
Onur, B. (2011). Gelişim Psikolojisi, Yetişkinlik, Yaşlılık, Ölüm. (9. Baskı). İstanbul: İmge Kitabevi.

BÖLÜM III: DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI İLE İLİŞKİSİ

(Aşağıdaki matris, ders öğrenme çıktıları (DÖÇ) ile program öğrenme çıktıları (KPÖÇ ve APÖÇ) ile bağını ve (varsa) onlara hangi düzeyde katkı sağladığını sayısal olarak göstermektedir.

Ders Öğrenme Çıktıları ile Program Öğrenme Çıktıları İlişki Matrisi

(KPÖÇ: Kilit Program Öğrenme Çıktılarını; APÖÇ: KPÖÇ ile ilişkilendirilmiş Alt Öğrenme Çıktılarını tanımlar. )
DÖÇ/PÖÇ KPÖÇ 1 KPÖÇ 2 KPÖÇ 3 KPÖÇ 4 KPÖÇ 5
1 2 3 4 1 2 3 4 1 2 3 1 2 3 4 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
DÖÇ1
DÖÇ2
DÖÇ3
DÖÇ4
DÖÇ5
DÖÇ6
DÖÇ7
DÖÇ8
DÖÇ9
DÖÇ10
DÖÇ11

Dersin Program Öğrenme Çıktılarına Katkı Düzeyi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Program Öğrenme Çıktıları Katkı Oranı (1-5)
1) İnsan davranışının bilişsel, psikolojik, sosyal nedenlerine ve sonuçlarına ilişkin değerlendirme yapar. 5
2) Mesleki yetkinliklerinin ve sınırlılıklarının bilincindedir. 5
3) Üniversite eğitiminde edindiği bilgisini, akademik ve klinik deneyimini mesleki uygulamalara etkili bir şekilde yansıtır. 5
4) Bir yarıyıl boyunca iş hayatının içinde bulunarak öğrendiği teorik bilgilerini uygular.
5) İş dünyasının ve toplumun beklentileri doğrultusunda gelişen ve üniversitemizin kurumsal çıktıları olarak tanımlamış olduğu yetkinlikleri ileri düzeyde kazanır.

BÖLÜM IV: DERSİN ÖĞRENME VE ÖĞRETME YÖNTEMLERİ İLE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİ

Dersin Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

(Üniversitemiz genelinde kullanılan tüm öğrenme ve öğretme yöntemleri sistematik olarak yönetilmektedir. Akademik birimlerden gelen talepler doğrultusunda bölüm/programların öğrenme ve öğretme yöntemleri ilgili kurullarımız tarafından değerlendirilmekte ve uygun bulunursa, üniversite havuzunda toplanmaktadır. Bölüm ve programlar, kendileri için program tasarımlarına uygun olan yöntemleri bu havuzdan seçebilmektedirler. Benzer şekilde, dersler için kullanılması uygun görülen yöntemler de programlar düzeyinde belirlenmiş olan yöntemler arasından seçilebilmektedir.)
Programa Genelinde Kullanılan Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri
Ders İçin Kullanılan Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri
Anlatım
Tartışma
Vaka Çalışması
Problem Çözme
Gösterip Yaptırma
Gösterim
Laboratuvar
Okuma
Ödev
Proje Hazırlama
Tez Hazırlama
Akran Eğitimi
Seminer
Teknik Gezi
Ders Konferansı
Beyin Fırtınası
Soru Cevap
Bireysel ve Grup Çalışması
Rol Oynama-Canlandırma-Doğaçlama
Stüdyo Uygulamaları
Derse Aktif Katılım

Dersin Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

(Üniversitemiz genelinde kullanılan tüm ölçme ve değerlendirme yöntemleri sistematik olarak yönetilmektedir. Akademik birimlerden gelen talepler doğrultusunda bölüm/programların ölçme ve değerlendirme yöntemleri ilgili kurullarımız tarafından değerlendirilmekte ve uygun bulunursa, üniversite havuzunda toplanmaktadır. Bölüm ve programlar, kendileri için program tasarımlarına uygun olan yöntemleri bu havuzdan seçebilmektedirler. Benzer şekilde, dersler için kullanılması uygun görülen yöntemler de programlar düzeyinde belirlenmiş olan yöntemler arasından seçilebilmektedir.)
Programa Genelinde Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
Ders İçin Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
Ara Sınav
Sunum
Yarıyıl Sonu Sınavı
Kısa Sınav
Rapor Değerlendirme
Ödev Değerlendirme
Sözlü sınav
Tez Sunma
Jüri Değerlendirmesi
Uygulama Sınavı
İşyerinde Uygulama Eğitimi Değerlendirmesi
Derse Aktif Katılım
Tartışmalara Katılım

DÖÇ İle Öğrenme-Öğretme Yöntemleri ve Ölçme-Değerlendirme Yöntemleri İlişki Matrisi

(Aşağıdaki matris, dersin öğrenme çıktıları ile ilişkili olarak ders için belirlenmiş olan öğrenme ve öğretme yöntem(leri) ile ölçme ve değerlendirme yöntem(leri)ni göstermektedir.)
ÖĞRENME VE ÖĞRETME YÖNTEMLERİ
DERS ÖĞRENME ÇIKTILARI
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİ
DÖÇ1 DÖÇ2 DÖÇ3 DÖÇ4 DÖÇ5 DÖÇ6 DÖÇ7 DÖÇ8 DÖÇ9 DÖÇ10 DÖÇ11
-Anlatım -Ara Sınav
-Tartışma -Sunum
-Vaka Çalışması -Yarıyıl Sonu Sınavı
-Problem Çözme -Kısa Sınav
-Gösterip Yaptırma -Rapor Değerlendirme
-Gösterim -Ödev Değerlendirme
-Laboratuvar -Sözlü sınav
-Okuma -Tez Sunma
-Ödev -Jüri Değerlendirmesi
-Proje Hazırlama -Uygulama Sınavı
-Tez Hazırlama -İşyerinde Uygulama Eğitimi Değerlendirmesi
-Akran Eğitimi -Derse Aktif Katılım
-Seminer -Tartışmalara Katılım
-Teknik Gezi
-Ders Konferansı
-Beyin Fırtınası
-Soru Cevap
-Bireysel ve Grup Çalışması
-Rol Oynama-Canlandırma-Doğaçlama
-Stüdyo Uygulamaları
-Derse Aktif Katılım

Dersin Ölçme ve Değerlendirme Yöntemlerinin Başarı Notuna Katkısı

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri Uygulama Sayısı / Yarıyıl Katkı Oranı
Kısa Sınavlar 1 % 10.00
Ödev 1 % 10.00
Ara Sınavlar 1 % 30.00
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 50.00
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİNİN BAŞARI NOTUNA KATKI ORANI % 50
YARIYIL SONU SINAVININ BAŞARI NOTUNA KATKI ORANI % 50
Toplam % 100

BÖLÜM V: DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ

ÖĞRENME VE ÖĞRETME ETKİNLİKLERİ İŞ YÜKÜ
Öğrenme ve Öğretme Etkinlikleri Etkinlik Sayısı/Yarıyıl Süresi (saat) Toplam İş Yükü
Ders 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Derse Özgü Staj 0 0 0
Arazi Çalışması 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışması 0 0 0
Sunum / Seminer 0 0 0
Proje 0 0 0
Ödevler 1 24 24
Öğrenme ve Öğretme Etkinlikleri Toplam İş Yükü - - 66
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME ETKİNLİKLERİ İŞ YÜKÜ
Ölçme ve Değerlendirme Etkinlikleri Etkinlik Sayısı/Yarıyıl Süresi (saat) Toplam İş Yükü
Kısa Sınav 13 2 26
Ara Sınavlar 1 16 16
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 12 12
Ölçme ve Değerlendirme Etkinlikleri Toplam İş Yükü - - 54
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Öğrenme ve Öğretme + Ölçme ve Değerlendirme Etkinlikleri) 120
DERSİN AKTS KREDİSİ (Toplam İş Yükü/25.5 Saat) 6