ANASAYFAKURUMSAL BİLGİLEREĞİTİM VE ÖĞRETİM PROGRAMLARI Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler (İngilizce)SERTİFİKA PROGRAMLARIÖĞRENCİLER İÇİN FAYDALI BİLGİLER, KAYNAKLAR VE SERVİSLERFAYDALI LİNKLER VE DÖKÜMANLARİLAVE VE DESTEKLEYİCİ BİLGİLER

DERSİN GENEL BİLGİLERİ

Ders Kodu Ders Adı Yıl Yarıyıl Teorik Pratik Kredi AKTS
60031YEEOS-LFL2016 Lifelong Learning 4 Bahar 2 0 2 3
Dersin Türü: University Elective
Dersin Düzeyi: Lisans      TYYÇ:6. Düzey      QF-EHEA:1. Düzey      EQF-LLL:6. Düzey
Dersin Öğretim Dili:
Dersin Ön/Yan Koşulu: Yoktur
Dersin Veriliş Şekli:
Dersin Koordinatörü: Öğretim Görevlisi ELİF İNCİ ARAS
Dersin Öğretim Eleman(lar)ı: Öğretim Görevlisi ELİF İNCİ ARAS
Dersin Kategorisi: Yetkinlik Geliştirme (Üniversite Seçmeli)

BÖLÜM II: DERSİN TANITIMI

Dersin Amacı ve İçeriği

Dersin Amacı: Yaşam Boyu Öğrenme ( Lifelong Learning) dersinin amacı, öğrencileri hayatları boyunca sürekli olarak öğrenmeye teşvik etmek ve iş yaşamlarına hazırlamaktır. Bu ders, öğrencilerin kişisel ve profesyonel becerilerini geliştirmelerine, kendilerine güvenli veya motivasyonlu bir çalışma ortamı sağlamalarına, kariyerlerinde veya hayatlarında başarılı olmalarına yardımcı olmak için tasarlandı. Hayat Boyu Öğrenme dersinin amacı, öğrencilerin hayat boyu öğrenme felsefesini benimsemeleri, sürekli öğrenmenin faydalarını ve öğrenme için gereken araçları anlamalarıdır.
Yaşam Boyu Öğrenme insanın hayatı boyunca süren bir öğrenme sürecidir. Bu yaklaşım, öğrenmenin önemini kabul eder ve insanların bilgilerini ve becerilerini güncel ve rekabetçi kalmaları için sürekli olarak geliştirmelerini teşvik eder.Yaşam Boyu Öğrenme eğitiminin öğrenme çıktıları, insanların hayat boyu öğrenme kültürünü desteklemek, motivasyonlu ve sürekli öğrenmeye hazır hale getirmek ve yeni bilgi ve zorluklarla uyum sağlamalarına yardımcı olmak içindir.
Dersin İçeriği: Yaşam Boyu Öğrenme dersinin içeriği, sürekli öğrenmeyi teşvik etme ve kişisel gelişimi destekleme amacıyla geniş bir konu ve beceri yelpazesini kapsar.

Yaşam Boyu Öğrenme'ye Giriş: Yaşam boyu öğrenme kavramının genel bir tanıtımı, önemi ve kişisel ve mesleki büyüme için sunduğu faydalar.

Eleştirel Düşünme ve Problem Çözme: Eleştirel düşünme, analiz ve problem çözme becerilerinin geliştirilmesi, zorluklarla başa çıkmak ve bilinçli kararlar vermek için.

Öz Farkındalık ve Kişisel Gelişim: Kişinin güçlü yönlerini, zayıflıklarını, değerlerini ve hedeflerini keşfederek öz farkındalığı ve kişisel gelişimi artırma.

Etkili İletişim: Yazılı, sözlü ve sözsüz iletişim becerilerinin geliştirilmesi, aktif dinleme ve kişilerarası iletişim becerileri.

Araştırma Becerileri: Araştırma yöntemlerine giriş, bilgi okuryazarlığı ve çeşitli bilgi kaynaklarını eleştirel olarak değerlendirme ve kullanma becerisi.

Uyum Sağlama ve Dayanıklılık: Değişime uyum sağlama, zorluklarla başa çıkma ve engeller karşısında dayanıklılık geliştirme becerileri.

Sürekli Öğrenme Stratejileri: Etkili çalışma alışkanlıkları, zaman yönetimi, hedef belirleme ve çeşitli kaynaklardan öğrenme gibi yaşam boyu öğrenme için teknikler ve araçlar.

Teknoloji ve Dijital Okuryazarlık: Dijital araçları, çevrimiçi kaynakları keşfetme ve öğrenme, iletişim ve bilgi yönetimi için dijital okuryazarlık becerilerinin geliştirilmesi.

Küresel Farkındalık ve Kültürel Yeterlilik: Farklı kültürlerin, küresel konuların anlaşılması ve kültürel duyarlılık ile kapsayıcılığın geliştirilmesi.

İşbirliği ve Takım Çalışması: Etkili bir şekilde ekiplerde çalışmayı öğrenme, işbirliğini teşvik etme ve kolektif problem çözme ve karar verme süreçlerine katkıda bulunma.

Dersin Öğrenme Çıktıları (DÖÇ)

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ), dersi başarı ile tamamlayan öğrencilerin kendilerinden sahip olmaları beklenen bilgi, beceri ve yetkinlikleri ifade eder. Bu bağlamda, bu ders için tanımlanmış olan Ders Öğrenme Çıktıları aşağıda verilmektedir.
Bilgi (Kuramsal ve/veya olgusal bilgi olarak tanımlanmıştır.)
Beceriler (Bilişsel ve/veya uygulama becerileri olarak tanımlanmıştır.)
Yetkinlikler ("Bağımsız Çalışabilme", "Sorumluluk Alabilme", "Öğrenme", "İletişim ve Sosyal" ve "Alana Özgü" yetkinlikler olarak tanımlanmıştır.)
  1) Yaşam Boyu Öğrenme ( Lifelong Learning) dersinin amacı, öğrencileri hayatları boyunca sürekli olarak öğrenmeye teşvik etmek ve iş yaşamlarına hazırlamaktır. . Bu ders, öğrencilerin kişisel ve profesyonel becerilerini geliştirmelerine, kendilerine güvenli veya motivasyonlu bir çalışma ortamı sağlamalarına, kariyerlerinde veya hayatlarında başarılı olmalarına yardımcı olmak için tasarlandı. Hayat Boyu Öğrenme dersinin amacı, öğrencilerin hayat boyu öğrenme felsefesini benimsemeleri, sürekli öğrenmenin faydalarını ve öğrenme için gereken araçları anlamalarıdır. Yaşam Boyu Öğrenme insanın hayatı boyunca süren bir öğrenme sürecidir. Bu yaklaşım, öğrenmenin önemini kabul eder ve insanların bilgilerini ve becerilerini güncel ve rekabetçi kalmaları için sürekli olarak geliştirmelerini teşvik eder.

Haftalık Ders Planı

Hafta Konu
Materyal Paylaşımı *
Ön Hazırlık Pekiştirme
1) Creating a Learning Culture and Making Lifelong Learning a Habit
1) Learning Sytles, Formal Learning, Non-formal Learning and Informal Learning
2) Activities Carried Out by NGOs and Society Organizations and Social Awareness
3) Ecology, Earthquake, Geophysics and Politics in a Lifelong Learning Perspective
4) Disaster Awareness and Social Preparedness
5) Digital Transformation Strategy in CEO Informatics, Entrepreneurship and Leadership
6) Preparations before the Human Resources interview, management of the interview process and the points to be considered, short and long career goals, SWOT analysis and CV preparation
7) CV Development Methods, Effective Resume Preparation and Correct Use of Social Platforms, Career Development Practices and Research.
8) Midterm
9) What Motivates Lifelong Learners
10) Improved Knowledge, Enhanced Skills, Career Advencement, Personal Growth and Increased Confidence
11) Identify-and-Hire Lifelong Learners Harward Businesss Review Digital Artical by Marc Zao-Sanders
12) Get Smarterter Skills Hierarchy and Learning Styles
*Bu alan öğrencilerin ders öncesi hazırlık ve sonrası dersi pekiştirme için paylaşılan ders materyallerini içerir.

Ders İçin Zorunlu/Önerilen Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: The Lifelong Learning course utilizes various instructional and learning methods based on different subject areas to aid in lesson planning and delivery. These methods include:

Webinars with expert professionals, volunteers from NGOs, and guest speakers from the business world to share their experiences relevant to the topics covered.

PowerPoint slides, online videos, and visual sharing from the internet to explain how resources support the learning process, enhancing the smooth flow of the course.

Diğer Kaynaklar:
References:

The course draws on a variety of sources, including e-learning platforms, books, articles, original publications, Google images, PowerPoint images, Wikipedia, Harvard Business Review's 10 Must Read books, and more.

BÖLÜM III: DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI İLE İLİŞKİSİ

(Aşağıdaki matris, ders öğrenme çıktıları (DÖÇ) ile program öğrenme çıktıları (KPÖÇ ve APÖÇ) ile bağını ve (varsa) onlara hangi düzeyde katkı sağladığını sayısal olarak göstermektedir.

Ders Öğrenme Çıktıları ile Program Öğrenme Çıktıları İlişki Matrisi

(KPÖÇ: Kilit Program Öğrenme Çıktılarını; APÖÇ: KPÖÇ ile ilişkilendirilmiş Alt Öğrenme Çıktılarını tanımlar. )
DÖÇ/PÖÇ KPÖÇ 1 KPÖÇ 2 KPÖÇ 3 KPÖÇ 4 KPÖÇ 5
1 2 3 4 5 6 1 2 1 2 3 4 1 2 3 4 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
DÖÇ1

Dersin Program Öğrenme Çıktılarına Katkı Düzeyi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Program Öğrenme Çıktıları Katkı Oranı (1-5)
1) Sosyal bilimler alanındaki farklı paradigmalar, temel kuramsal yaklaşımlar ve metodolojileri tanır,
2) Kişisel, toplumsal ve akademik etik normları tanır. Uzmanlık bilgisini kamusal yarar bilinciyle kullanır,
3) Akademide ve çalışma hayatında olayları düşünümsel bir bakış açısıyla değerlendirir. Biyografik olanı tarihsel olanla ilişkilendirerek sosyolojik olarak yorumlar,
4) Bir yarı yıl boyunca iş hayatının içinde bulunarak öğrendiği teorik bilgilerini uygular.
5) İş dünyasının ve toplumun beklentileri doğrultusunda gelişen ve üniversitemizin kurumsal çıktıları olarak tanımlamış olduğu yetkinlikleri ileri düzeyde kazanır.

BÖLÜM IV: DERSİN ÖĞRENME VE ÖĞRETME YÖNTEMLERİ İLE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİ

Dersin Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

(Üniversitemiz genelinde kullanılan tüm öğrenme ve öğretme yöntemleri sistematik olarak yönetilmektedir. Akademik birimlerden gelen talepler doğrultusunda bölüm/programların öğrenme ve öğretme yöntemleri ilgili kurullarımız tarafından değerlendirilmekte ve uygun bulunursa, üniversite havuzunda toplanmaktadır. Bölüm ve programlar, kendileri için program tasarımlarına uygun olan yöntemleri bu havuzdan seçebilmektedirler. Benzer şekilde, dersler için kullanılması uygun görülen yöntemler de programlar düzeyinde belirlenmiş olan yöntemler arasından seçilebilmektedir.)
Programa Genelinde Kullanılan Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri
Ders İçin Kullanılan Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri
Anlatım
Tartışma
Vaka Çalışması
Problem Çözme
Gösterip Yaptırma
Gösterim
Laboratuvar
Okuma
Ödev
Proje Hazırlama
Tez Hazırlama
Akran Eğitimi
Seminer
Teknik Gezi
Ders Konferansı
Beyin Fırtınası
Soru Cevap
Bireysel ve Grup Çalışması
Rol Oynama-Canlandırma-Doğaçlama
Stüdyo Uygulamaları
Derse Aktif Katılım

Dersin Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

(Üniversitemiz genelinde kullanılan tüm ölçme ve değerlendirme yöntemleri sistematik olarak yönetilmektedir. Akademik birimlerden gelen talepler doğrultusunda bölüm/programların ölçme ve değerlendirme yöntemleri ilgili kurullarımız tarafından değerlendirilmekte ve uygun bulunursa, üniversite havuzunda toplanmaktadır. Bölüm ve programlar, kendileri için program tasarımlarına uygun olan yöntemleri bu havuzdan seçebilmektedirler. Benzer şekilde, dersler için kullanılması uygun görülen yöntemler de programlar düzeyinde belirlenmiş olan yöntemler arasından seçilebilmektedir.)
Programa Genelinde Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
Ders İçin Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
Ara Sınav
Sunum
Yarıyıl Sonu Sınavı
Kısa Sınav
Rapor Değerlendirme
Ödev Değerlendirme
Sözlü sınav
Tez Sunma
Jüri Değerlendirmesi
Uygulama Sınavı
İşyerinde Uygulama Eğitimi Değerlendirmesi
Derse Aktif Katılım
Tartışmalara Katılım

DÖÇ İle Öğrenme-Öğretme Yöntemleri ve Ölçme-Değerlendirme Yöntemleri İlişki Matrisi

(Aşağıdaki matris, dersin öğrenme çıktıları ile ilişkili olarak ders için belirlenmiş olan öğrenme ve öğretme yöntem(leri) ile ölçme ve değerlendirme yöntem(leri)ni göstermektedir.)
ÖĞRENME VE ÖĞRETME YÖNTEMLERİ
DERS ÖĞRENME ÇIKTILARI
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİ
DÖÇ1
-Anlatım -Ara Sınav
-Tartışma -Sunum
-Vaka Çalışması -Yarıyıl Sonu Sınavı
-Problem Çözme -Kısa Sınav
-Gösterip Yaptırma -Rapor Değerlendirme
-Gösterim -Ödev Değerlendirme
-Laboratuvar -Sözlü sınav
-Okuma -Tez Sunma
-Ödev -Jüri Değerlendirmesi
-Proje Hazırlama -Uygulama Sınavı
-Tez Hazırlama -İşyerinde Uygulama Eğitimi Değerlendirmesi
-Akran Eğitimi -Derse Aktif Katılım
-Seminer -Tartışmalara Katılım
-Teknik Gezi
-Ders Konferansı
-Beyin Fırtınası
-Soru Cevap
-Bireysel ve Grup Çalışması
-Rol Oynama-Canlandırma-Doğaçlama
-Stüdyo Uygulamaları
-Derse Aktif Katılım

Dersin Ölçme ve Değerlendirme Yöntemlerinin Başarı Notuna Katkısı

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri Uygulama Sayısı / Yarıyıl Katkı Oranı
Kısa Sınavlar 2 % 20.00
Ara Sınavlar 1 % 30.00
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 50.00
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİNİN BAŞARI NOTUNA KATKI ORANI % 50
YARIYIL SONU SINAVININ BAŞARI NOTUNA KATKI ORANI % 50
Toplam % 100

BÖLÜM V: DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ