Dersin Amacı: |
Mikroorganizmaların sınıflandırılmaları, yapıları, üreme ortamları ve üretilmeleri genetik ve metabolik özellikleri, mikrobiyoloji çalışma ilkeleri ve belli başlı temel yöntemler hakkında bilgi vermektir. |
Dersin İçeriği: |
Mikrobiyolojinin uygulama alanları, bakteriler, mantarlar ve virusların genel özellikleri,metabolizmaları, enzimleri ve üreme özellikleri,patojenite, enfeksiyon oluşturma mekanizmaları, genetik özellikleri, immunolojik defans, mikrobiyal üremenin kontrolü, mikrobiyoloji laboratuvarı çalışma prensipleri, Laboratuvar güvenliğinin sağlanması, ekipmanlar ve temel tanı yöntemleri hakkında temel bilgi vermek. |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ), dersi başarı ile tamamlayan öğrencilerin kendilerinden sahip olmaları beklenen bilgi, beceri ve yetkinlikleri ifade eder. Bu bağlamda, bu ders için tanımlanmış olan Ders Öğrenme Çıktıları aşağıda verilmektedir.
|
|
Bilgi
(Kuramsal ve/veya olgusal bilgi olarak tanımlanmıştır.)
|
1) Mikroorganizmaların morfolojik ve fizyolojik özelliklerini tanımlar.
|
2) Mikroorganizmaların virulans faktörlerini ve enfeksiyon oluşturma mekanizmaları açıklar.
|
3) Mikroorganizmalara karşı gelişen immun cevabı ve savunma mekanizmalarını tanımlar.
|
4) Mikroorganizmalara karşı etkili antimikrobiyal ajanları listeler. .
|
Beceriler
(Bilişsel ve/veya uygulama becerileri olarak tanımlanmıştır.)
|
Yetkinlikler
("Bağımsız Çalışabilme", "Sorumluluk Alabilme", "Öğrenme", "İletişim ve Sosyal" ve "Alana Özgü" yetkinlikler olarak tanımlanmıştır.)
|
Hafta |
Konu |
Materyal Paylaşımı * |
|
Ön Hazırlık |
Pekiştirme |
1) |
Mikrobiyolojiye giriş ve tarihçe |
Ders sunumları.
|
|
2) |
Mikrobiyolojinin uygulama alanları |
Ders sunumları
|
|
3) |
Mikroorganizmaların sınıflandırılması Prokaryot ve Ökaryotlar Bakteriler, mantarlar ve virusların genel özellikleri |
Ders sunumları
|
|
4) |
Mikroorganizmaların metabolizmaları, enzimleri ve üreme özellikleri |
Ders sunumları
|
|
5) |
Mikroorganizmalarda ortak yaşam, patojenite, enfeksiyon oluşturma mekanizmaları |
Ders sunumları
|
|
6) |
Mikroorganizma genetiği Bakterilerde genetik materyal yapısı ve aktarımı Transformasyon, konjugasyon, transdüksiyon |
Ders sunumları
|
|
7) |
Virusların üremesi (viral replikasyon) Viruslarda genetik değişmeler (mutasyon) ve rekombinasyonlar Mantar Plasmidleri, Mantar Virusları ve Parazitizm |
Ders sunumları
|
|
8) |
Vize |
Ders sunumları
|
|
9) |
İmmun savunmanın temel özellikleri. |
Ders sunumları
|
|
10) |
Mikrobiyal üremenin kontrolü Antimikrobikler ve etki mekanizmaları Antimikrobiklere karşı gelişen direnç ve direnç tespit metodları |
Ders sunumları
|
|
11) |
Mikrobiyoloji laboratuvarı çalışma prensipleri, Laboratuvar güvenliğinin sağlanması, ekipmanların bakımı ve kullanımı |
Ders sunumları
|
|
12) |
Laboratuvar güvenliğinin sağlanması, ekipmanların bakımı ve kullanımı |
Ders sunumları
|
|
13) |
Mikroorganizmaların üretilmesi, besiyerleri, bakteri ekim yöntemleri |
Ders sunumları
|
|
14) |
Sterilizasyon, dezenfeksiyon ve antisepsi yöntemleri |
Ders sunumları
|
|
15) |
Final sınavı |
Ders sunumları
|
|
(KPÖÇ: Kilit Program Öğrenme Çıktılarını; APÖÇ: KPÖÇ ile ilişkilendirilmiş Alt Öğrenme Çıktılarını tanımlar. )
|
Program Öğrenme Çıktıları |
Katkı Oranı (1-5) |
1) |
Alanı ile ilgili temel düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahiptir.
Alanıyla ilgili etik ilke ve kurallara ilişkin bilgiye sahiptir. |
|
|
1.1 Üriner sistem ve sorunları hakkında geniş bilgi sahibi olur |
|
|
1.2 Hasta ve Hastalıklar Bilgisi kavramlarını öğrenir |
|
|
1.3 Alan terminolojisini etkin kullanabilir |
|
|
1.4 Alanında elde ettiği bilgiler doğrultusunda cihazlarla ilgili beklenmeyen bir durum ile karşılaştığında sorunları tanımlar. |
|
|
1.5 İş Sağlığı ve Güvenliği, Çevre Koruma, Afet ve Acil Durum hakkında bilgi sahibidir. |
|
|
|
|
2) |
Diyaliz alanı ile ilgili temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, temel bilgisayar programlarını ve ilgili teknolojileri kullanır. |
|
|
2.1 Donanımlı, gelişen teknolojiye uygun bilgi ve beceriye sahip olur |
|
|
2.2 Araştırma ve sorun çözme yeteneğini geliştirir. |
|
3) |
Diyaliz ünitelerinin sterilizasyonu ve dezenfeksiyonu işlemlerini gerçekleştirerek korunmasını sağlar |
5 |
|
3.1 Sterilizasyon, dezenfeksiyon, asepsi, antisepsi terimlerini tanımlayarak, aseptik koşullar altında çalışma yetkinliği kazanır. |
5 |
|
3.2 Hijyen kurallarının önemini algılamak ve uygulamada etkinlik kazanır. |
4 |
4) |
Gelen hasta güvenliğini sağlayarak diyaliz işlemini başlatıp sonlandırabilir. |
|
|
4.1 İlk yardım uygulamalarında yetkinlik kazanır. |
|
|
4.2 doktorların gözetiminde hastaların günlük, haftalık, aylık ve yıllık olarak diyaliz makinesine bağlanmasını takip edebilir. |
|
|
4.3 Diyaliz makinesinin hastaya bağlanmasından ve kullanılmasından birinci derecede sorumlu olur. |
|
|
4.4 Hemodiyafiltrasyon Periton Diyalizi ve Hemodiyaliz cihazını kullanabilir. |
|
|
4.5 Su Sistemlerini tanır |
|
|
4.6 Diyaliz cihazının bakımı ile ilgili kontrolleri gerçekleştirebilir. |
|
5) |
Bir yarı yıl boyunca iş hayatının içinde bulunarak öğrendiği teorik bilgilerini uygular. |
|
|
5.1 İş hayatındaki tüm süreçleri deneyimler. |
|
|
5.2 Alanında faaliyet gösteren bir işletmede eğitim alanı ile ilgili faaliyetlerde yer alır. |
|
|
5.3 Teorik bilgiler ile uygulamayı karşılaştırır |
|
|
5.4 Alanında edindiği bilgi ve tecrübeleri derler.
|
|
6) |
İş dünyasının ve toplumun beklentileri doğrultusunda gelişen ve üniversitemizin kurumsal çıktıları olarak tanımlamış olduğu yetkinlikleri temel düzeyde kazanır. |
|
|
6.1 Problemleri analiz edebilme ve çözebilme yetkinliği kazanır |
|
|
6.2 Etik ve sosyal sorumluluk bilincine sahiptir. |
|
|
6.3 Alanı ile ilgili iş ve işlemlerde ekip üyesi olarak sorumluluk alır |
|
|
6.4 Yazılı, sözlü iletişim ve etkileşimin farkındadır. |
|
|
6.5 İleri teknolojileri ve dijital dönüşüm ile ilgili gelişmeleri takip eder |
|
|
6.6 Yaşamboyu öğrenme bilinci kazanır |
|
|
6.7 Yurttaşlık yeterliliği konusunda bilinç sahibidir |
|
|
6.8 Alanıyla ilgili gelişmeleri girişimci anlayışla değerlendirir. |
|
|
6.9 Avrupa Dil Portfolyosunun en az A2 düzeyinde tanımlanan Yabancı Dilde (İngilizce) iletişim kurma yetkinliği kazanır. (Öğretim dili İngilizce olan programlar için B1 düzeyinde). |
|
|
|
|
ÖĞRENME VE ÖĞRETME ETKİNLİKLERİ İŞ YÜKÜ |
Öğrenme ve Öğretme Etkinlikleri |
Etkinlik Sayısı/Yarıyıl |
Süresi (saat) |
Toplam İş Yükü |
Ders |
14 |
2 |
28 |
Laboratuvar |
0 |
0 |
0 |
Uygulama |
0 |
0 |
0 |
Derse Özgü Staj |
0 |
0 |
0 |
Arazi Çalışması |
0 |
0 |
0 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması |
0 |
0 |
0 |
Sunum / Seminer |
0 |
0 |
0 |
Proje |
0 |
0 |
0 |
Ödevler |
1 |
10 |
10 |
Öğrenme ve Öğretme Etkinlikleri Toplam İş Yükü |
- |
- |
38 |
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME ETKİNLİKLERİ İŞ YÜKÜ |
Ölçme ve Değerlendirme Etkinlikleri |
Etkinlik Sayısı/Yarıyıl |
Süresi (saat) |
Toplam İş Yükü |
Kısa Sınav |
2 |
10 |
20 |
Ara Sınavlar |
1 |
12 |
12 |
Yarıyıl Sonu Sınavı |
1 |
20 |
20 |
Ölçme ve Değerlendirme Etkinlikleri Toplam İş Yükü |
- |
- |
52 |
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Öğrenme ve Öğretme + Ölçme ve Değerlendirme Etkinlikleri) |
90 |
DERSİN AKTS KREDİSİ (Toplam İş Yükü/25.5 Saat) |
3 |