Dersin Amacı: |
Beslenme ile ilgili teorik bilgilerin geliştirilmesini sağlamak, besin öğelerini (karbonhidratlar, yağlar, proteinler, vitaminler, mineraller ve su) tanımlamak, sindirim, emilim, taşıma ve metabolizma işlemlerini ayırt etmek, zorunlu gıda etiketleme kurallarını, porsiyon büyüklüğü, tanımlayıcı terimler, sağlık iddiaları ve bileşenleri içeren gıda etiketlemesini açıklamak, Diyet Referans Değerleri, gıda etiketleri için günlük değerler ve gıda planlamada Besin Piramidini değerlendirmektir.
|
Dersin İçeriği: |
İçerik, gıda ve gıdaların bozulma mekanizmaları, gıda işleme yöntemleri ile beslenmenin temel kavramları, besin öğeleri (karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler, mineraller ve su), enerji metabolizması, besin grupları (et, süt, yumurta, bakliyatlar, tahıllar), besin öğeleri (Karbonhidratlar, yağlar ve proteinler, vitamin, mineraller, su), sindirim organları ve metabolizması, prebiyotikler-probiyotikler ile özel durumlarda beslenme modelleri konularından oluşmaktadır.
|
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ), dersi başarı ile tamamlayan öğrencilerin kendilerinden sahip olmaları beklenen bilgi, beceri ve yetkinlikleri ifade eder. Bu bağlamda, bu ders için tanımlanmış olan Ders Öğrenme Çıktıları aşağıda verilmektedir.
|
|
Bilgi
(Kuramsal ve/veya olgusal bilgi olarak tanımlanmıştır.)
|
1) Beslenme ile ilgili temel kavramları tanımlar.
|
2) Doğru beslenme kurallarını yorumlar.
|
3) Besin bileşenlerinin sindirimi, emilimi ve bunları etkileyen faktörleri ve besinleri gruplara ayırarak özelliklerini açıklayabilecektir.
|
4) Beslenme ve sağlık ilişkisini kurarak analiz eder.
|
Beceriler
(Bilişsel ve/veya uygulama becerileri olarak tanımlanmıştır.)
|
1) Gıda etiketleri için günlük değerler ve gıda planlamada besin piramidini kullanabilecektir.
|
2) Gıda etiketlerini analiz edebilecek ve alerjen gıdaların mutfakta ve menüler de kullanımını başarıyla uygulayabilecektir.
|
3) Alana özgü kuramsal ve uygulamaya yönelik bilgiyi değerlendirebilecektir.
|
Yetkinlikler
("Bağımsız Çalışabilme", "Sorumluluk Alabilme", "Öğrenme", "İletişim ve Sosyal" ve "Alana Özgü" yetkinlikler olarak tanımlanmıştır.)
|
1) Mesleğinde sorumluluk alabilir ve etik değerleri uygular
|
Hafta |
Konu |
Materyal Paylaşımı * |
|
Ön Hazırlık |
Pekiştirme |
1) |
Gıda nadir? |
Eğitimleri sürecinde verilen ders notları ve konu ile ilgili derslerde önerilen basılı ve diğer yayınlar.
|
|
2) |
Beslenmenin Temel Kavramları I |
Eğitimleri sürecinde verilen ders notları ve konu ile ilgili derslerde önerilen basılı ve diğer yayınlar.
|
|
3) |
Beslenmenin Temel Kavramları II |
Eğitimleri sürecinde verilen ders notları ve konu ile ilgili derslerde önerilen basılı ve diğer yayınlar.
|
|
4) |
Karbonhidratlar |
Eğitimleri sürecinde verilen ders notları ve konu ile ilgili derslerde önerilen basılı ve diğer yayınlar.
|
|
5) |
Proteinler |
Eğitimleri sürecinde verilen ders notları ve konu ile ilgili derslerde önerilen basılı ve diğer yayınlar.
|
|
6) |
Lipitler |
Eğitimleri sürecinde verilen ders notları ve konu ile ilgili derslerde önerilen basılı ve diğer yayınlar.
|
|
7) |
Vitaminler |
Eğitimleri sürecinde verilen ders notları ve konu ile ilgili derslerde önerilen basılı ve diğer yayınlar.
|
|
8) |
ARA SINAV |
|
|
9) |
Minereller ve elektrolit sistemi |
Eğitimleri sürecinde verilen ders notları ve konu ile ilgili derslerde önerilen basılı ve diğer yayınlar.
|
|
10) |
Su |
Eğitimleri sürecinde verilen ders notları ve konu ile ilgili derslerde önerilen basılı ve diğer yayınlar.
|
|
11) |
Sindirim sistemi ve Enzimler |
Eğitimleri sürecinde verilen ders notları ve konu ile ilgili derslerde önerilen basılı ve diğer yayınlar.
|
|
12) |
Prebiyotik- Probiyotikler |
Eğitimleri sürecinde verilen ders notları ve konu ile ilgili derslerde önerilen basılı ve diğer yayınlar.
|
|
13) |
Diyet Posası |
Eğitimleri sürecinde verilen ders notları ve konu ile ilgili derslerde önerilen basılı ve diğer yayınlar.
|
|
14) |
Beslenme ve Sağlık |
Eğitimleri sürecinde verilen ders notları ve konu ile ilgili derslerde önerilen basılı ve diğer yayınlar.
|
|
(KPÖÇ: Kilit Program Öğrenme Çıktılarını; APÖÇ: KPÖÇ ile ilişkilendirilmiş Alt Öğrenme Çıktılarını tanımlar. )
|
Program Öğrenme Çıktıları |
Katkı Oranı (1-5) |
1) |
Alanı ile ilgili temel düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahiptir.
Alanıyla ilgili etik ilke ve kurallara ilişkin bilgiye sahiptir. |
|
|
1.1 Üriner sistem ve sorunları hakkında geniş bilgi sahibi olur |
|
|
1.2 Hasta ve Hastalıklar Bilgisi kavramlarını öğrenir |
|
|
1.3 Alan terminolojisini etkin kullanabilir |
|
|
1.4 Alanında elde ettiği bilgiler doğrultusunda cihazlarla ilgili beklenmeyen bir durum ile karşılaştığında sorunları tanımlar. |
|
|
1.5 İş Sağlığı ve Güvenliği, Çevre Koruma, Afet ve Acil Durum hakkında bilgi sahibidir. |
|
|
|
|
2) |
Diyaliz alanı ile ilgili temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, temel bilgisayar programlarını ve ilgili teknolojileri kullanır. |
|
|
2.1 Donanımlı, gelişen teknolojiye uygun bilgi ve beceriye sahip olur |
|
|
2.2 Araştırma ve sorun çözme yeteneğini geliştirir. |
|
3) |
Diyaliz ünitelerinin sterilizasyonu ve dezenfeksiyonu işlemlerini gerçekleştirerek korunmasını sağlar |
4 |
|
3.1 Sterilizasyon, dezenfeksiyon, asepsi, antisepsi terimlerini tanımlayarak, aseptik koşullar altında çalışma yetkinliği kazanır. |
|
|
3.2 Hijyen kurallarının önemini algılamak ve uygulamada etkinlik kazanır. |
4 |
4) |
Gelen hasta güvenliğini sağlayarak diyaliz işlemini başlatıp sonlandırabilir. |
|
|
4.1 İlk yardım uygulamalarında yetkinlik kazanır. |
|
|
4.2 doktorların gözetiminde hastaların günlük, haftalık, aylık ve yıllık olarak diyaliz makinesine bağlanmasını takip edebilir. |
|
|
4.3 Diyaliz makinesinin hastaya bağlanmasından ve kullanılmasından birinci derecede sorumlu olur. |
|
|
4.4 Hemodiyafiltrasyon Periton Diyalizi ve Hemodiyaliz cihazını kullanabilir. |
|
|
4.5 Su Sistemlerini tanır |
|
|
4.6 Diyaliz cihazının bakımı ile ilgili kontrolleri gerçekleştirebilir. |
|
5) |
Bir yarı yıl boyunca iş hayatının içinde bulunarak öğrendiği teorik bilgilerini uygular. |
|
|
5.1 İş hayatındaki tüm süreçleri deneyimler. |
|
|
5.2 Alanında faaliyet gösteren bir işletmede eğitim alanı ile ilgili faaliyetlerde yer alır. |
|
|
5.3 Teorik bilgiler ile uygulamayı karşılaştırır |
|
|
5.4 Alanında edindiği bilgi ve tecrübeleri derler.
|
|
6) |
İş dünyasının ve toplumun beklentileri doğrultusunda gelişen ve üniversitemizin kurumsal çıktıları olarak tanımlamış olduğu yetkinlikleri temel düzeyde kazanır. |
|
|
6.1 Problemleri analiz edebilme ve çözebilme yetkinliği kazanır |
|
|
6.2 Etik ve sosyal sorumluluk bilincine sahiptir. |
|
|
6.3 Alanı ile ilgili iş ve işlemlerde ekip üyesi olarak sorumluluk alır |
|
|
6.4 Yazılı, sözlü iletişim ve etkileşimin farkındadır. |
|
|
6.5 İleri teknolojileri ve dijital dönüşüm ile ilgili gelişmeleri takip eder |
|
|
6.6 Yaşamboyu öğrenme bilinci kazanır |
|
|
6.7 Yurttaşlık yeterliliği konusunda bilinç sahibidir |
|
|
6.8 Alanıyla ilgili gelişmeleri girişimci anlayışla değerlendirir. |
|
|
6.9 Avrupa Dil Portfolyosunun en az A2 düzeyinde tanımlanan Yabancı Dilde (İngilizce) iletişim kurma yetkinliği kazanır. (Öğretim dili İngilizce olan programlar için B1 düzeyinde). |
|
|
|
|
ÖĞRENME VE ÖĞRETME ETKİNLİKLERİ İŞ YÜKÜ |
Öğrenme ve Öğretme Etkinlikleri |
Etkinlik Sayısı/Yarıyıl |
Süresi (saat) |
Toplam İş Yükü |
Ders |
14 |
2 |
28 |
Laboratuvar |
0 |
0 |
0 |
Uygulama |
0 |
0 |
0 |
Derse Özgü Staj |
0 |
0 |
0 |
Arazi Çalışması |
0 |
0 |
0 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması |
0 |
0 |
0 |
Sunum / Seminer |
0 |
0 |
0 |
Proje |
0 |
0 |
0 |
Ödevler |
0 |
0 |
0 |
Öğrenme ve Öğretme Etkinlikleri Toplam İş Yükü |
- |
- |
28 |
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME ETKİNLİKLERİ İŞ YÜKÜ |
Ölçme ve Değerlendirme Etkinlikleri |
Etkinlik Sayısı/Yarıyıl |
Süresi (saat) |
Toplam İş Yükü |
Kısa Sınav |
2 |
1 |
2 |
Ara Sınavlar |
1 |
15 |
15 |
Yarıyıl Sonu Sınavı |
1 |
30 |
30 |
Ölçme ve Değerlendirme Etkinlikleri Toplam İş Yükü |
- |
- |
47 |
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Öğrenme ve Öğretme + Ölçme ve Değerlendirme Etkinlikleri) |
75 |
DERSİN AKTS KREDİSİ (Toplam İş Yükü/25.5 Saat) |
4 |