ANASAYFAKURUMSAL BİLGİLEREĞİTİM VE ÖĞRETİM PROGRAMLARI Hava LojistiğiSERTİFİKA PROGRAMLARIÖĞRENCİLER İÇİN FAYDALI BİLGİLER, KAYNAKLAR VE SERVİSLERFAYDALI LİNKLER VE DÖKÜMANLARİLAVE VE DESTEKLEYİCİ BİLGİLER

HAVA LOJİSTİĞİ ÖNLİSANS PROGRAMI

Kazanılan Yeterlilik
Program Süresi (Yıl)
Toplam AKTS Kredisi
Öğretim Şekli
Yeterliliğin Düzeyi ve Öğrenme Alanı


Önlisans Derecesi


2


120


Örgün
  • TYÇ Yeterlilik Türü: Önlisans
  • TYÇ, TYYÇ, EQF-LLL, ISCED (2011): 5. Düzey
  • QF-EHEA: Kısa Düzey
  • Yönelim: Önlisans (Mesleki)
  • Sınıflandırma (ISCED 2013): Temel Öğrenme Alanı:34,84
  • Kategori: Ana Yeterlilik

GENEL BİLGİ

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan 2017 havayolu sektör raporu havayolu sektörünün küresel ekonomi üzerindeki önemini ortaya koymaktadır. Birleşmiş Miletler sorumluluğunda dünya liderlerin katılımları ile gerçekleştirilmiş olan “2030 Sürekli Kalkınma” zirvesinde yaşam koşularının iyileştirilmesi ve yoksullukla mücadele gibi ekonomik kalkınma hedefleri belirlenmiş ve bu hedeflerin gerçekleştirilmesi için dünyanın kolektif bir anlayışla ortak amaca hizmet etmesi gerektiği kararlaştırılmıştır.
Dünyada yer alan tüm ülkelerin aynı ortak amaçla sanayinin, ticaretin geliştirilmesi ve yoksulluğun azaltılması gayesiyle hareket etmeleri göz önüne alındığında bu amaçla bir araya gelinmesini sağlayan ulaştırma sektörü ve özellikle havayolu sektörünün kilit rolü, ortaya çıkmış olmaktadır. Teknolojik gelişmelerin öncelikli olarak hayata geçirildiği havacılık sektörü, gerek uluslararası gerekse de kıtalararası uyum ve bütünleşmede büyük rol oynamakta hatta öncülük etmektedir.

Havayolu taşımacılığı, çok hızlı teknolojik ve yapısal değişiklikler gösteren bir sektördür. Bir yandan büyük kapasiteli, yakıt tasarrufu sağlayan, düşük gürültü ve emisyon seviyesine sahip uçaklar geliştirilirken, diğer yandan bölgesel taşımacılığa daha elverişli olan küçük kapasiteli uçakların imalatı da hızla sürdürülmektedir. Netice itibariyle yolcu ve katma değeri yüksek ürünlerin olabildiğince hızlı bir şekilde taşımını sağlayan havacılık sektörü ekonomik değeri sürekli artmakta ve gerek ülkelerin gerekse de tüm sektörlerin gelişiminde önem bir rol oluşturmaktadır. Havacılık sektöründe yapılan yatırımlar dünyadaki sınırların daha da kalkmasına kültürlerin yakınlaşmasına vesile olmaktadır. Bu sayede tasarruf edilen zaman iş ve sosyal hayatlara ayrılarak insanların daha mutlu, umutlu ve huzurlu yaşamasına katkı sağlamaktadır. Hava ulaşımını kullanan yolcu sayısının artmasına bağlı olarak da genişleyen hava ulaşım sektöründe istihdam, ticaretin gelişimi ile ülke ve bölge ekonomisine doğrudan katkı sağlanmış olmaktadır. Sektör gelişmeleri beraberinde nitelikli elemanlara duyulan talebi de getirmektedir.

Program Başkanlığını Dr. Öğretim Üyesi Ayşegül N. Bayraktar’ın yaptığı Hava Lojistiği Programı 2016-2017 Eğitim-Öğretim Yılından itibaren eğitim ve öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir. Programda müfredat; Yetkinlik dersleri, temel alan dersleri, mesleki alan uzmanlık dersleri ve işyerinde uygulama eğitim şeklinde yapılandırılmıştır. 120 AKTS'lik derslerin; %15'i temel alan, %29’u yetkinlik, %38’i mesleki alan uzmanlık ve %18’i işyeri uygulamaları(staj) dersleridir.

Hava Lojistiği Programı, ilgili sektöre her alanda sorumluluk alabilecek işgücü oluşturmak amacıyla tasarlanmıştır. Sektörün ihtiyaç duyduğu personel yapısını sağlamak adına Hava Lojistiği programı ile öğrencilere lojistik faaliyetler ve tedarik zinciri yönetimi ile birlikte Havacılık Bilgisi ve Hukuku, Havayolu Kargo Taşımacılığı, Havayolu Operasyon Yönetimi, Havacılıkta Bilet satışı, Havaalanı yer hizmetleri ve ekipmanlarına ilişkin gerekli olan tüm teorik bilgiler sunulmaktadır. Böylelikle bu programı tercih eden öğrenciler kendi nitelik ve becerilerine göre havacılık ve lojistik sektöründe iş bulabilecekleri gibi girişimci olma olanağına da sahip olurlar