ANASAYFAKURUMSAL BİLGİLEREĞİTİM VE ÖĞRETİM PROGRAMLARI Gastronomi ve Mutfak SanatlarıSERTİFİKA PROGRAMLARIÖĞRENCİLER İÇİN FAYDALI BİLGİLER, KAYNAKLAR VE SERVİSLERFAYDALI LİNKLER VE DÖKÜMANLARİLAVE VE DESTEKLEYİCİ BİLGİLER

DERSİN GENEL BİLGİLERİ

Ders Kodu Ders Adı Yıl Yarıyıl Teorik Pratik Kredi AKTS
60721METOZ-GAS0627 Tabak Tasarımı 4 Güz 1 2 2 5
Dersin Türü: Zorunlu
Dersin Düzeyi: Lisans      TYYÇ:6. Düzey      QF-EHEA:1. Düzey      EQF-LLL:6. Düzey
Dersin Öğretim Dili: Türkçe
Dersin Ön/Yan Koşulu: Yoktur
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Dr. Öğr. Üyesi BANU BURÇİN ÖZTUNÇ
Dersin Öğretim Eleman(lar)ı: Dr. Öğr. Üyesi BANU BURÇİN ÖZTUNÇ
Dersin Kategorisi: Mesleki Alan

BÖLÜM II: DERSİN TANITIMI

Dersin Amacı ve İçeriği

Dersin Amacı: Bu ders, öğrencilerin iki ve üç boyutlu düşünmeyi öğrenerek, temel doku, form, ton, renk bilgileriyle kendi tasarım dillerini oluşturmaları ve bu bilgileri yemek sunuma yansıtma becerisini kazandırmayı amaçlamaktadır.
Dersin İçeriği: Öğrenciler tasarımın temel ilkelerine dair teorik bilgiyi alırken, üç boyutlu düşünebilmeyi form üzerinde çalışarak algılamaktadır. Estetik ve sanata dayalı bilgi uygulamalar tabak tasarımını geliştirmede pekiştirici bir unsur olacaktır.

Derse Özgü Kurallar

Ders Gereklilikleri olarak öğrencilerin derslere katılımları, sınıf içindeki tartışma ve değerlendirmelere aktif bir şekilde katılım sağlamaları, uygulamaları verilen sürede tamamlamaları ve OİS üzerinden e-maillerini günlük olarak kontrol etmeleri beklenir.

Dersin Öğrenme Çıktıları (DÖÇ)

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ), dersi başarı ile tamamlayan öğrencilerin kendilerinden sahip olmaları beklenen bilgi, beceri ve yetkinlikleri ifade eder. Bu bağlamda, bu ders için tanımlanmış olan Ders Öğrenme Çıktıları aşağıda verilmektedir.
Bilgi (Kuramsal ve/veya olgusal bilgi olarak tanımlanmıştır.)
  1) Tasarım ilke ve prensiplerini tanıma.
  2) Temel sanat eğitimine yönelik estetik anlamda eğitici doku, form, ton, ritim kavramlarını tanıma.
  3) Sanat ve estetiğe dair temel bilgileri edinme.
  4) Malzeme bilgisi ve malzemelerin türüne göre çeşitlilik gösteren kullanım alanlarını tanıma.
Beceriler (Bilişsel ve/veya uygulama becerileri olarak tanımlanmıştır.)
  1) Sanat akımlarından ilham alan çalışmalar yaparak kendi özgün bakış açısını geliştirme.
  2) Tabak tasarımında disiplinler arası etkileşimlerden yararlanarak fikir üretmek, proje geliştirerek kendi yaklaşımını uyarlamak.
  3) Yenilikçi ve özgün bir bakış açısı edinme ve bunu yemek sunumuna yansıtma becerisi.
Yetkinlikler ("Bağımsız Çalışabilme", "Sorumluluk Alabilme", "Öğrenme", "İletişim ve Sosyal" ve "Alana Özgü" yetkinlikler olarak tanımlanmıştır.)
  1) Mesleğinde sorumluluk alabilir ve etik değerleri uygular.

Haftalık Ders Planı

Hafta Konu
Materyal Paylaşımı *
Ön Hazırlık Pekiştirme
1) Tasarım nedir? Tasarıma dair temel teorik bilginin yanı sıra kâğıt ve form üzerinde yaratıcı çizgi ve noktalardan oluşan çalışmalar yapmak. OİS sistemine yüklenen sunu ve önerilen basılı yayınlar
2) Temel tasarım ilkeleri nelerdir? Kağıt üzerine yapılmış çalışmaları, elle şekillendirilmiş tabak formları üzerinde uygulama denemeleri yapmak. OİS sistemine yüklenen sunu ve önerilen basılı yayınlar
3) Işık-gölge, Açık-Koyu dengesinin anlatımı; kağıt üzerinde kara kalem ve renkli kalemlerle uygulamalar yapmak. OİS sistemine yüklenen sunu ve önerilen basılı yayınlar
4) Doku kavramını tanıtmak. Doku çeşitleri ve etkileri üzerine değerlendirme yapmak. Farklı dokular kompozisyon çalışmaları yapmak. OİS sistemine yüklenen sunu ve önerilen basılı yayınlar
5) Berger’in Görme Biçimleri üzerine bir sunum. Öğrencilerin seçtiği üç doğal obje üzerinden kağıt üzerine doku ve soyutlama çalışmaları yapmak. Ödev konusu belirlenecek. OİS sistemine yüklenen sunu ve önerilen basılı yayınlar
6) Ödev sunumu yapılacak. Nokta, çizgi, doku kavramlarının ton, leke ve ışık-gölge etkisiyle birleştirerek tabak formu üzerinde kompozisyonlar yapmak. OİS sistemine yüklenen sunu ve önerilen basılı yayınlar
7) Renk bilgisi: Renk çemberi, ana-Ara renkler, kontrast ve nötr renkleri tanımak. Renklerin insan üzerindeki etkisini incelemek. Kağıt üzerine renk çalışmaları yapmak. OİS sistemine yüklenen sunu ve önerilen basılı yayınlar
8) Ara Sınav
9) Vize projelerinin değerlendirilmesi ve geri bildirim. OİS sistemine yüklenen sunu ve önerilen basılı yayınlar
10) Seçilen üç farklı sanat akımının incelenmesi ve sunum. OIS sistemine yüklenen sunum ve önerilen basılı yayınlar
11) İncelenen üç sanat akımından biri seçilerek, öğrencilerin bu sanat akımını grup çalışması halinde kağıt üzerinde eskiz çalışmaları yaparak yorumlamak. OIS sistemine yüklenen sunum ve önerilen basılı yayınlar
12) Sanat akımı yorumlamasının seçilen eskizinin üç boyuta uygulanma yapmak. OIS sistemine yüklenen sunum ve önerilen basılı yayınlar
13) Malzeme seçimi üzerine değerlendirme; seramik, cam, ahşap, taş gibi malzemelerin farkı, kullanım alanları ve etkilerini incelemek. OIS sistemine yüklenen sunum ve önerilen basılı yayınlar
14) Formların kompozisyon üzerindeki etkileri üzerine değerlendirme; farklı tabak formları ve yemek sunumundaki etkisine dair farklı kadraj içine çizgi, nokta, doku, form ve renklerle kompozisyon yapmak, proje üretmek. OIS sistemine yüklenen sunum ve önerilen basılı yayınlar
*Bu alan öğrencilerin ders öncesi hazırlık ve sonrası dersi pekiştirme için paylaşılan ders materyallerini içerir.

Ders İçin Zorunlu/Önerilen Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Baudrillard Jean, (2010) Nesneler Sistemi, (Çev. Oğuz Adanır), İstanbul: Boğaziçi Üniversitesi Yayınları
Berger John, (2016) Görme Biçimleri, (Çev. Yurdanur Salman), İstanbul: Metis Yayıncılık
Yıldırım Ramazan, (2002) Yaratıcılık ve Yenilik, İstanbul: Sistem Yayıncılık
Saltz Jerry, (2021) Nasıl Sanatçı Olunur, (Çev. Hazal Orgun), İstanbul: Hayalperest Yayınevi
Diğer Kaynaklar:

BÖLÜM III: DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI İLE İLİŞKİSİ

(Aşağıdaki matris, ders öğrenme çıktıları (DÖÇ) ile program öğrenme çıktıları (KPÖÇ ve APÖÇ) ile bağını ve (varsa) onlara hangi düzeyde katkı sağladığını sayısal olarak göstermektedir.

Ders Öğrenme Çıktıları ile Program Öğrenme Çıktıları İlişki Matrisi

(KPÖÇ: Kilit Program Öğrenme Çıktılarını; APÖÇ: KPÖÇ ile ilişkilendirilmiş Alt Öğrenme Çıktılarını tanımlar. )
DÖÇ/PÖÇ KPÖÇ 1 KPÖÇ 2 KPÖÇ 3 KPÖÇ 4 KPÖÇ 5
1 2 3 4 5 6 7 8 1 2 3 4 1 1 2 3 4 5 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
DÖÇ1
DÖÇ2
DÖÇ3
DÖÇ4
DÖÇ5
DÖÇ6
DÖÇ7
DÖÇ8

Dersin Program Öğrenme Çıktılarına Katkı Düzeyi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Program Öğrenme Çıktıları Katkı Oranı (1-5)
1) Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları ve temel ilkeleri kavrar 1
2) Yiyecek içecek işletmeciliğine ilişkin teori ve uygulamaları bilir, girişimcilik becerileri kazanır 5
3) Yiyecek içecek işletmeciliği, gastronomi ve mutfak sanatları alanına katkı sağlayacak proje geliştirme becerisi kazanır 3
4) Bir yarıyıl boyunca iş hayatının içinde bulunarak öğrendiği teorik bilgilerini uygular 1
5) İş dünyasının ve toplumun beklentileri doğrultusunda gelişen ve üniversitemizin kurumsal çıktıları olarak tanımlamış olduğu yetkinlikleri ileri düzeyde kazanır. 1

BÖLÜM IV: DERSİN ÖĞRENME VE ÖĞRETME YÖNTEMLERİ İLE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİ

Dersin Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

(Üniversitemiz genelinde kullanılan tüm öğrenme ve öğretme yöntemleri sistematik olarak yönetilmektedir. Akademik birimlerden gelen talepler doğrultusunda bölüm/programların öğrenme ve öğretme yöntemleri ilgili kurullarımız tarafından değerlendirilmekte ve uygun bulunursa, üniversite havuzunda toplanmaktadır. Bölüm ve programlar, kendileri için program tasarımlarına uygun olan yöntemleri bu havuzdan seçebilmektedirler. Benzer şekilde, dersler için kullanılması uygun görülen yöntemler de programlar düzeyinde belirlenmiş olan yöntemler arasından seçilebilmektedir.)
Programa Genelinde Kullanılan Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri
Ders İçin Kullanılan Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri
Anlatım
Tartışma
Vaka Çalışması
Problem Çözme
Gösterip Yaptırma
Gösterim
Laboratuvar
Okuma
Ödev
Proje Hazırlama
Tez Hazırlama
Akran Eğitimi
Seminer
Teknik Gezi
Ders Konferansı
Beyin Fırtınası
Soru Cevap
Bireysel ve Grup Çalışması
Rol Oynama-Canlandırma-Doğaçlama
Stüdyo Uygulamaları
Derse Aktif Katılım

Dersin Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

(Üniversitemiz genelinde kullanılan tüm ölçme ve değerlendirme yöntemleri sistematik olarak yönetilmektedir. Akademik birimlerden gelen talepler doğrultusunda bölüm/programların ölçme ve değerlendirme yöntemleri ilgili kurullarımız tarafından değerlendirilmekte ve uygun bulunursa, üniversite havuzunda toplanmaktadır. Bölüm ve programlar, kendileri için program tasarımlarına uygun olan yöntemleri bu havuzdan seçebilmektedirler. Benzer şekilde, dersler için kullanılması uygun görülen yöntemler de programlar düzeyinde belirlenmiş olan yöntemler arasından seçilebilmektedir.)
Programa Genelinde Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
Ders İçin Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
Ara Sınav
Sunum
Yarıyıl Sonu Sınavı
Kısa Sınav
Rapor Değerlendirme
Ödev Değerlendirme
Sözlü sınav
Tez Sunma
Jüri Değerlendirmesi
Uygulama Sınavı
İşyerinde Uygulama Eğitimi Değerlendirmesi
Derse Aktif Katılım
Tartışmalara Katılım

DÖÇ İle Öğrenme-Öğretme Yöntemleri ve Ölçme-Değerlendirme Yöntemleri İlişki Matrisi

(Aşağıdaki matris, dersin öğrenme çıktıları ile ilişkili olarak ders için belirlenmiş olan öğrenme ve öğretme yöntem(leri) ile ölçme ve değerlendirme yöntem(leri)ni göstermektedir.)
ÖĞRENME VE ÖĞRETME YÖNTEMLERİ
DERS ÖĞRENME ÇIKTILARI
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİ
DÖÇ1 DÖÇ2 DÖÇ3 DÖÇ4 DÖÇ5 DÖÇ6 DÖÇ7 DÖÇ8
-Anlatım -Ara Sınav
-Tartışma -Sunum
-Vaka Çalışması -Yarıyıl Sonu Sınavı
-Problem Çözme -Kısa Sınav
-Gösterip Yaptırma -Rapor Değerlendirme
-Gösterim -Ödev Değerlendirme
-Laboratuvar -Sözlü sınav
-Okuma -Tez Sunma
-Ödev -Jüri Değerlendirmesi
-Proje Hazırlama -Uygulama Sınavı
-Tez Hazırlama -İşyerinde Uygulama Eğitimi Değerlendirmesi
-Akran Eğitimi -Derse Aktif Katılım
-Seminer -Tartışmalara Katılım
-Teknik Gezi
-Ders Konferansı
-Beyin Fırtınası
-Soru Cevap
-Bireysel ve Grup Çalışması
-Rol Oynama-Canlandırma-Doğaçlama
-Stüdyo Uygulamaları
-Derse Aktif Katılım

Dersin Ölçme ve Değerlendirme Yöntemlerinin Başarı Notuna Katkısı

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri Uygulama Sayısı / Yarıyıl Katkı Oranı
Kısa Sınavlar 1 % 5.00
Sunum 1 % 10.00
Ara Sınavlar 1 % 35.00
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 50.00
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİNİN BAŞARI NOTUNA KATKI ORANI % 50
YARIYIL SONU SINAVININ BAŞARI NOTUNA KATKI ORANI % 50
Toplam % 100

BÖLÜM V: DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ

ÖĞRENME VE ÖĞRETME ETKİNLİKLERİ İŞ YÜKÜ
Öğrenme ve Öğretme Etkinlikleri Etkinlik Sayısı/Yarıyıl Süresi (saat) Toplam İş Yükü
Ders 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Uygulama 14 3 42
Derse Özgü Staj 0 0 0
Arazi Çalışması 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışması 0 0 0
Sunum / Seminer 1 0 0
Proje 0 0 0
Ödevler 2 15 30
Öğrenme ve Öğretme Etkinlikleri Toplam İş Yükü - - 72
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME ETKİNLİKLERİ İŞ YÜKÜ
Ölçme ve Değerlendirme Etkinlikleri Etkinlik Sayısı/Yarıyıl Süresi (saat) Toplam İş Yükü
Kısa Sınav 1 0 0
Ara Sınavlar 1 20 20
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 40 40
Ölçme ve Değerlendirme Etkinlikleri Toplam İş Yükü - - 60
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Öğrenme ve Öğretme + Ölçme ve Değerlendirme Etkinlikleri) 132
DERSİN AKTS KREDİSİ (Toplam İş Yükü/25.5 Saat) 5